Minister Crevits werkt aan betere bewegwijzering fietssnelwegen
25-09-2013
De fietssnelwegen in Vlaanderen zullen in de toekomst beter bewegwijzerd worden. Niet alleen de wegwijzers op de fietstrajecten worden bekeken. De bewegwijzering van en naar de fietssnelwegen is minstens even belangrijk. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits, de provinciebesturen en de Fietsersbond werken samen aan het bewegwijzeringsplan. Het aantal fietssnelwegen in Vlaanderen groeit. De voorbije jaren is er ruim 21,6 miljoen euro geïnvesteerd in de fietssnelwegen. Fietssnelwegen kunnen helpen om het verplaatsingsgedrag van de Vlaming mee te veranderen. Bij de herziening van het Vademecum Fietsvoorzieningen zullen de fietssnelwegen extra aandacht krijgen.
De aanleg van fietssnelwegen is een speerpunt voor het Vlaamse fietsbeleid van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits. Fietssnelwegen zijn kwalitatief hoogwaardige fietsroutes die steden vlot met elkaar verbinden. Ze zijn veilig en comfortabel en verkorten de reistijd. In die snelwegen investeren rendeert in verstedelijkte regio’s zoals Antwerpen en Gent waar al veel gefietst wordt. De opkomst van de elektrische fietsen zorgt er ook voor dat langere afstanden met de fiets worden aangelegd. Ook echte fietslanden zoals Nederland en Denemarken investeren in fietssnelwegen.
Naast de aanleg van fietssnelwegen is de bewegwijzering eveneens van groot belang. Je moet de weg wijzen naar de fietssnelwegen. Om die reden zal er in de toekomst aan de bewegwijzering gesleuteld worden. Het gaat dan niet alleen om de bewegwijzering op de fietssnelweg, maar dus zeker ook van en naar het traject. Het is ook de bedoeling meer informatie aan de fietser te geven onder meer de eindbestemming en het aantal km naar de volgende tussen- of eindbestemming(en).
Minister Crevits : “Samen met de provinciebesturen en de Fietsersbond maken we een globaal bewegwijzeringsplan. Er wordt gekeken waar er borden nodig zijn, maar ook waar borden overbodig zijn. Een goed uitgekiende bewegwijzering richting fietssnelwegen en op de fietssnelwegen zelf zal zeker en vast meer fietsers naar de fietssnelwegen lokken. Fietsers die nu soms nog het bestaan van die vlotte fietsverbindingen niet kennen. Er is nog een groot potentieel om de fietssnelwegen nu en in de toekomst optimaal te benutten.”
De provinciebesturen en de gemeenten investeren in fietssnelwegen. Ze kunnen daarvoor rekenen op de steun van Vlaams minister Hilde Crevits. In de provincie Antwerpen gaat het onder meer over de verbindingen Antwerpen-Essen, Herentals-Balen en Antwerpen-Mechelen. In Limburg zijn er twee fietssnelwegen langs de Zuid-Willemsvaart en de oude spoorwegbedding van Genk-Noord naar Neerpelt. In Oost-Vlaanderen wordt een netwerk uitgebouwd langs rivieren, kanalen en spoor- en trambeddingen. Prioriteit is de verbinding Gent-Antwerpen over een afstand van 43 km. Vlaams-Brabant werkt onder meer aan de HST-route tussen Leuven en Brussel en in West-Vlaanderen kan je vlot fietsen van Kortrijk naar Zwevegem.
Uit het recentste Vlaamse verplaatsingsonderzoek blijkt dat 53 procent van onze verplaatsingen binnen een afstand van 5 km ligt en dat slechts 12 procent van de verplaatsingen langer is dan 25 km. Het comfort voor de fietser op fietssnelwegen kan zorgen voor een modal shift waarbij de weggebruiker kiest om over te stappen van de auto naar de fiets.
De nieuwe mobiliteitsbrief van het departement Mobiliteit en Openbare Werken deze maand besteedt uitgebreid aandacht aan de fietssnelwegen
==> Klik hier om deze mobiliteitsnieuwsbrief te lezen