Minister Crevits lanceert campagne ‘Jong & Geletterd’ in de 5e editie van de Week van de Geletterdheid
08-09-2015
In Oostende heeft Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits de campagne ‘Jong & Geletterd’ gelanceerd. De Week van de Geletterdheid, van 7 tot 13 september 2015, staat dit jaar in het teken van jongeren. Hoewel in Vlaanderen jongeren het niet slecht doen op vlak van geletterdheid in vergelijking met de meeste andere landen, is toch 1 op 10 onvoldoende geletterd. De 5e editie van de Week van de Geletterdheid sensibiliseert niet alleen over het probleem van laaggeletterdheid bij jongeren, maar wil ook oplossingen aanreiken.
Hoewel in Vlaanderen jongeren het niet slecht doen op vlak van geletterdheid in vergelijking met de meeste andere landen, is toch 1 op 10 onvoldoende geletterd. Dat blijkt uit het internationale onderzoek PIAAC in 2013. De campagne brengt een aantal tendensen aan het licht : het aantal laaggeletterden in de groep van jongeren tussen 16 en 24 jaar stijgt. We zien ook dat van de leerlingen in de derde graad BSO 39 procent de eindtermen haalt voor lezen, rekenen en informatie verwerven en verwerken. Als we kijken naar de schoolverlaters die de school zonder diploma verlaten, heeft bijna 1 op 3 na 1 jaar geen werk.
Geletterd zijn, dat is informatie verwerven, verwerken en gericht gebruiken. Een jongere is voldoende geletterd als hij een instructie of een handleiding kan begrijpen en volgen, online kan bankieren, en foutloos een mail naar een openbare instelling kan schrijven. Voor één op tien jongeren is dat een probleem. Een job vinden, een diploma halen, en vol zelfvertrouwen op eigen benen staan, is een opgave als je moeite hebt met taal, cijfers, ICT en multimedia.
De Week van de Geletterdheid sensibiliseert niet alleen over het probleem van laaggeletterdheid bij jongeren, maar wil ook oplossingen aanreiken. Zo is het nooit te laat om te leren. Jongeren kunnen op meerdere plaatsen de kans krijgen om sterke geletterdheidsvaardigheden te ontwikkelen: op school, op het werk, thuis, in de bibliotheek, in een sportclub, in een vereniging …
Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits: “Hoewel jongeren het in Vlaanderen, in vergelijking met de meeste andere landen, niet slecht doen op vlak van geletterdheid, is toch 1 op 10 onvoldoende geletterd. Het gaat daarbij niet per se om analfabetisme, maar om mensen die niet voldoende met taal, cijfers of grafische gegevens kunnen omgaan om volwaardig deel te nemen aan onze maatschappij. Daarom is het sterk werk van de Centra voor Basiseducatie of de ‘Week van de Geletterdheid’ zo belangrijk. Met de campagne ‘Jong en geletterd’ willen we dit jaar het belang onderstrepen van geletterdheid voor jongeren om hun professioneel en persoonlijk leven optimaal uit te bouwen.”
Voor de campagne van dit jaar is samengewerkt met leraars, jeugdwerkers en het brede publiek. Daarbij kregen ze hulp van 13 secundaire scholen. Zo maakten leerlingen uit BSO, TSO en BUSO reuze letters uit verschillende materialen. Je kan ze gaan spotten in 7 Vlaamse steden (Oostende, Kortrijk, Gent, Aalst, Sint-Niklaas, Genk, Leuven) op marktpleinen en aan stations, of volgen via facebook. Samen vormen de 13 letters een slogan. Wie vindt de letters en de slogan?
Alle informatie is te vinden op de website www.weekvandegeletterdheid.be.