Minder hinder door bereikbaarheidsadviseurs
09-10-2011
Bereikbaarheidsadviseurs staan bij grote werken in voor de communicatie van, naar en tussen ondernemers. Zij zullen in de toekomst mogelijk ook bij andere werken dan deze in opdracht van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) worden ingezet. Zo blijkt uit het antwoord van Minister Hilde Crevits op een schriftelijke vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Griet Smaers.
Een nieuwe stap voorwaarts in een efficiënt en volwaardig minder hinderbeleid.
Naar aanleiding van een succesvolle proefperiode van twee jaar in Limburg, waarbij bereikbaarheidsadviseurs succesvol werden ingezet bij grote werken in het kader van minder hindermaatregelen, besliste de Vlaamse overheid in 2005 om dit systeem in te voeren in alle Vlaamse provincies.
De bereikbaarheidsadviseurs staan sindsdien in voor de communicatie tussen het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en een vertegenwoordiger van de lokale handelaars. Door deze samenwerking wordt informatie uitgewisseld tussen de betrokkenen, met de bedoeling de mogelijke hinder veroorzaakt door de werken tot een minimum te herleiden.
Sinds het ontstaan van het systeem werden al bereikbaarheidsadviseurs ingezet bij 56 grote projecten, zoals de Noord-Zuid Kempen, de herinrichting van de Kuringersteenweg te Hasselt en de heraanleg van de N8 in Kortrijk en Wevelgem.
De samenwerking tussen AWV en de handelaars wordt op het terrein zeer gunstig onthaald. Dat de bereikbaarheidsadviseurs totnogtoe enkel in opdracht van AWV konden werken, bleek echter al snel een nadeel. Hierdoor ontbrak een gelijkaardige manier van coördineren bij andere grote werken die in dezelfde regio, of zelfs op dezelfde locatie, werden uitgevoerd door andere opdrachtgevers zoals de gemeente of NV De Scheepvaart.
Bij de werken aan de brug over het Albertkanaal te Grobbendonk, ontbrak elke afstemming tussen de drie opdrachtgevers AWV, NV De Scheepvaart en de gemeente. De bereikbaarheidsadviseur had enkel de opdracht om te informeren over het AWV-aandeel in de werken. Enkel op vragen of opmerkingen daarover kon worden ingegaan. Bekommernissen kwamen enkel op AWV-werfvergaderingen aan bod. Voor wat betreft de andere opdrachtgevers stonden de omwonenden en handelaars in de kou, met alle klachten en frustraties tot gevolg.
Om dit in de toekomst te voorkomen drong Vlaams volksvertegenwoordiger Griet Smaers er in de commissie mobiliteit en openbare werken meermaals op aan om de werking van de bereikbaarheidsadviseurs uit te breiden. De adviseurs zouden ook inzetbaar moeten zijn bij grote werken in opdracht van de gemeenten of andere instanties. Zeker wanneer dergelijke werken samenvallen met projecten van het gewest, zou dit de coördinatie van en communicatie over minder hindermaatregelen naar de ondernemers en inwoners toe efficiënter doen verlopen.
Uit het antwoord dat Smaers van minister Crevits mocht ontvangen, blijkt nu dat wordt ingegaan op die suggestie: de opdracht van de bereikbaarheidsadviseur wordt uitgebreid. Bij aanbestedingen wordt o.m. een nauwere samenwerking tussen de adviseur en de betrokken gemeentebesturen in het bestek voorzien.
Griet Smaers besluit: “Het uitbreiden van de opdracht van de bereikbaarheidsadviseurs is een belangrijke verdere stap in het optimaliseren van de minder hindercoördinatie en -communicatie bij grote werken. Alles moet in het werk gesteld worden om de ongemakken voor burgers en handelaars bij wegenwerken tot een minimum te beperken.”