Mijlpaal voor sterker Vlaanderen – Akkoord over uitvoering 6de staatshervorming
09-07-2013
Dinsdag 9 juli 2013 is een akkoord bereikt over de uitvoering van de volledige 6de staatshervorming. Na het oorspronkelijke akkoord uit 2011 moesten alle afspraken in wetteksten worden gegoten. Een echt huzarenstukje, waarin het kabinet van Servais Verherstraeten samen met vele andere medewerkers een belangrijke rol speelde. De wetteksten gaan nu naar de Raad van State voor advies, en worden daarna in het parlement besproken. Na de stemming zal de 6de staatshervorming helemaal rond zijn. Een goed moment om nog eens terug te kijken naar het belang van deze staatshervorming.
Al jaren was er in Vlaanderen de roep om BHV te splitsen en Vlaanderen meer kansen te geven om zelf een beleid op maat te voeren. Met deze staatshervorming geven we gehoor aan deze roep.
Het is de meest ingrijpende staatshervorming ooit. Om te beginnen is het al 20 jaar geleden dat er nog zo’n grote hervorming gebeurde. Bovendien is het de eerste keer dat we tegelijkertijd een groot bevoegdheidspakket overhevelen (zoals in 1988) èn de instellingen hervormen (zoals in 1993). We spreken over 20 miljard aan bevoegdheidsoverdrachten, op het vlak van o.a. gezin en gezondheid, arbeidsmarkt en wonen. Het Vlaams parlement zal via haar vertegenwoordiging in de nieuwe Senaat rechtstreeks aan grondwetsherzieningen deelnemen. En Vlaanderen zal voortaan ook nog op een andere manier sterker wegen op het federaal niveau: via een rechtstreekse vertegenwoordiging in federale instellingen zoals de NMBS, het College van Procureurs-generaal enz.
Daar komt nog eens bovenop dat de fiscale autonomie van de deelstaten vergroot met bijna 12 miljard euro. Een quantumsprong, en bijna een verdubbeling van de huidige situatie. Dankzij de nieuwe financieringswet zal Vlaanderen binnenkort beschikken over een budget van ruim 38 miljard euro, terwijl de federale begroting slechts 31 miljard euro zal bedragen.
En dan is er nog de splitsing van BHV. Zonder een uitbreiding van Brussel, zonder een corridor tussen Brussel en Wallonië, zonder de automatische benoeming van burgemeesters die de taalwetten niet respecteren, … Maar met de eerste gevolgen nu al zichtbaar: minder stemmen voor Franstalige lijsten, minder aanvragen van faciliteiten. In de toekomst zullen er geen Maingains meer op de lijsten in Halle-Vilvoorde staan. En er komt een parket in Asse dat de typische criminaliteit in de Vlaamse Rand zal bestrijden.
Met deze staatshervorming zal Vlaanderen meer dan ooit het leven van de Vlaming kunnen versterken en dit letterlijk van de wieg tot aan het sterfbed. Het begint met de geboorte- en adoptiepremie en het kindergeld. Van de controle op werklozen tot de activering ervan door doelgroepkortingen voor mensen die moeilijk werk vinden. Ook het woonbeleid wordt eenvoudiger met een eigen huurwet en de hypotheekaftrek. Met de dienstencheques kan Vlaanderen voortaan de gezinnen nog meer versterken. Het economisch instrumentarium wordt uitgebreid met o.a. de vergunningen voor winkels. De kwaliteitsnormen voor ziekenhuizen zal Vlaanderen zelf kunnen bepalen, net zoals de hoogte van de ziekenhuisfactuur. En ook in het rusthuis zullen we zelf kwaliteit en prijs kunnen vastleggen.
Dit is wat de Vlamingen gevraagd hebben. Dankzij de inzet van CD&V is er nu het antwoord.