Met woontours en woonbeurs mensen tot Brussel verleiden
12-06-2012
In 2011 schreven 307 mensen zich in voor één van de woontours die al zo’n 10 jaar door Wonen in Brussel/Brusselbinnenstebuiten georganiseerd worden. Dat is zo’n 25 procent meer dan in 2010, toen 245 geïnteresseerden zich inschreven. Opvallend is dat steeds meer mensen die aan deze tours deelnemen reeds in Brussel wonen (41 %). In 2007 was dit nog 33 procent van de deelnemers.
De woontours dienen in de eerste plaats om mensen buurten te laten verkennen en hen te informeren over de – vaak ongekende - woonopties in de stad. Ook praktische informatie, bvb. rond scholen en winkels in de omgeving, de bereikbaarheid en groen in de buurt, komt aan bod. Volgens Bianca Debaets is het positief dat de woontours ook uit Vlaanderen geïnteresseerden blijven aantrekken: 19% van de deelnemers was in 2011 afkomstig uit Vlaams-Brabant, 14% uit Oost-Vlaanderen en 9,5% uit Antwerpen.
In het evaluatieformulier gaf 28,5% van de deelnemers aan te willen verhuizen naar het Brussels Gewest. 33,5% van de respondenten meldde binnen Brussel te willen verhuizen. “Wat niet verwonderlijk is gezien 41% van de deelnemers reeds in Brussel woont”, aldus Bianca Debaets. “Maar ik onthoud uit de cijfers vooral dat 62% van de deelnemers de intentie heeft om binnen Brussel of naar Brussel te verhuizen. Brussel blijft als hoofdstad dus wel degelijk een aantrekkingskracht uitoefenen.”
Naast woontours pleit Bianca Debaets voor een jaarlijkse gewestelijke woonbeurs. Een dergelijke beurs moet alle actoren die actief zijn op het vlak van huisvesting in Brussel verenigen. Zo kunnen mensen die overwegen in Brussel te komen wonen of hier iets te kopen meteen alle nodige informatie vinden. "Veel mensen kennen misschien de GOMB wel maar hebben bijvoorbeeld nog nooit van een sociale kredietvennootschap gehoord" aldus Bianca Debaets.
Ook wil ze dat tijdens deze beurs extra aandacht gaat naar nieuwe woonvormen zoals groepswonen, kangoeroewonen of collectieve aankopen. "Nogal wat mensen vinden het idee van een collectieve aankoop, bvb. van een industrieel pand dat kan omgevormd worden tot lofts of eengezinswoningen aantrekkelijk maar weten niet hoe eraan te beginnen. Een dergelijke aankoop mag dan een flinke besparing opleveren aan o.a. architecten en renovatiekosten, er zijn vaak administratieve en juridische knelpunten. Dat schrikt mensen af." Door voldoende informatie en begeleiding hef je drempels op en zullen meer mensen voor Brussel kiezen. Ook jonge gezinnen met een middeninkomen. En dat is precies wat deze stad, waar de dualiteit tussen arm en rijk steeds toeneemt, nodig heeft."