Mestbank wordt grondig gereorganiseerd
Aan de landbouw- en milieuorganisaties is de nieuwe structuur van de Mestbank voorgesteld en werden de eerste bevindingen van de doorlichting van het mestbeleid toegelicht. Een gemeenschappelijk e-loket voor de landbouwers wordt verder uitgebouwd.
Samen met de goedkeuring van MAP4 kondigden minister van Leefmilieu Joke Schauvliege en minister-president Kris Peeters, bevoegd voor Landbouw, vorig jaar een aantal flankerende maatregelen aan. Naast het leveren van talrijke inspanningen om boeren en tuinders beter te begeleiden bij het duurzaam bemesten, werd ook een reorganisatie van de Mestbank en een doorlichting van het huidig mestbeleid aangekondigd. Na maanden van intensief werk en overleg krijgen de resultaten vorm.
Reorganisatie Mestbank
Om de waterkwaliteit in Vlaanderen verder te verbeteren en zo tegemoet te komen aan de Europese nitraatrichtlijn, heeft minister Schauvliege het voorbije jaar veel belang gehecht aan het partnerschap tussen de landbouwsector, de milieusector en de overheid. Een optimale organisatie en werking van de Mestbank is daarbij essentieel en een duidelijkere scheiding tussen beleid, controle en advisering noodzakelijk. Daarom tekende de VLM een nieuwe structuur voor de Mestbank uit, die operationeel wordt op 1 april.
De dienst Kennis en Beleid en de dienst Bedrijfsadvies en Sensibilisering (BAS) worden voortaan ondergebracht onder de afdeling Platteland van de VLM, die in de toekomst Platteland en Mestbeleid zal noemen. De dienst BAS verzorgt de advisering en ondersteuning van de landbouwers; vooral vanuit de bedrijfsbenadering en het geheel van meststromen op het bedrijf en zal complementair werken met de voorlichting en advisering door de praktijkcentra op teeltniveau.
De afdeling Mestbank, die weldra een andere naam zal krijgen, zal zich in de toekomst nog meer concentreren op de registratie van gegevens, de opvolging van de administratieve processen en op het toezicht op de mestwetgeving.
Doorlichting Mestbeleid
Minister Schauvliege heeft de VLM gevraagd een studie te laten uitvoeren die aanbevelingen formuleert voor het verhogen van de effectiviteit van het mestbeleid. Deze opdracht werd uitbesteed aan het Instituut van de Overheid van de KULeuven. Naast het bevragen van de topmensen van alle betrokken sectoren werden vijf focussengroepen opgericht die elk bestonden uit vertegenwoordigers van de landbouw- en milieuorganisatie en vertegenwoordigers van de landbouw- en milieuadministraties. Iedere focusgroep werkte rond een specifiek thema: Nutriëntenemissierechten (NER), Transport, Controle en Sanctionering, Nitraatresidu en Bemesting in Groengebieden.
De eerste, voorlopige resultaten werden voorgesteld aan de landbouw- en milieuorganisaties. Onder andere op basis van die resultaten zal minister Schauvliege een aantal wijzigingen voorstellen aan het Mestdecreet die leiden tot administratieve vereenvoudiging.
Verbetering bestaande loketten en voorbereiding gemeenschappelijk e-loket
Minister Joke Schauvliege en minister-president Kris Peeters gaven ook de opdracht om een gemeenschappelijk e-loket voor landbouwers uit te bouwen.
Hiervoor is een efficiënte samenwerking tussen de milieuadministratie (VLM) en de landbouwadministratie (ALV) een cruciale factor. Eind vorig jaar sloten de VLM en ALV in dit kader een samenwerkingsprotocol af om de serviceverlening naar de land- en tuinbouwers nog efficiënter en eenvoudiger te maken.
Het voorbereidend werk voor de uitbouw van een gemeenschappelijke loket voor landbouwers is reeds opgestart. Als eerste stap werd de sector bevraagd via een enquête. Uit de resultaten van die enquête blijkt dat een meerderheid (70% van de bevraagden) een gemeenschappelijk loket wenst. Als tweede stap start men nu met het uitwerken van scenario’s voor de bouw van een gemeenschappelijke loket.
In afwachting van de uitbouw van een gemeenschappelijk loket dragen ook andere tools bij tot administratieve vereenvoudiging. Zo zullen vanaf 16 februari ALV en de VLM de bemestingsprognoses aanbieden aan de landbouwers bij het indienen van hun digitale verzamelaanvraag via het landbouwloket. Het concept is dat de landbouwer, nadat hij zijn verzamelaanvraag digitaal heeft ingevuld op het landbouwloket en na controle op de volledigheid ervan door het ALV, de mogelijkheid krijgt om een bemestingsprognoserapport voor 2012 op te vragen en te ontvangen via datzelfde landbouwloket van ALV.