Internationale handel die gebaseerd is op duidelijke regels en faire afspraken, creëert welvaart en kan een hefboom zijn voor duurzame ontwikkeling. Als een van de meest open economieën wereldwijd heeft Vlaanderen heel wat te winnen bij evenwichtige handelsakkoorden die inzetten op opener en vlotter handelsverkeer. Maar we mogen niet blind zijn voor de keerzijde van de medaille. We willen geen afbreuk doen aan wat we voor onze eigen samenleving belangrijk vinden op het vlak van gezondheid, mensenrechten, goede arbeidsvoorwaarden, het klimaat, milieubescherming en dierenwelzijn. Bovendien moeten kwetsbare, strategische sectoren die sterk geïmpacteerd worden door handelsakkoorden voldoende beschermd worden.
Het politiek akkoord over een bilateraal associatieverdrag met de Mercosur landen dat de Europese onderhandelaars hebben afgesloten op 28 juni 2019 biedt kansen voor heel wat industriële sectoren door forse tariefverlagingen en de afbouw van niet-tarifaire belemmeringen. Maar de opmerkingen dat de afspraken rond duurzame ontwikkeling niet voldoende omvattend zijn en niet voldoende hard gemaakt kunnen worden zijn terecht en moeten een antwoord krijgen. Daarnaast zal de strategisch belangrijke landbouwsector en met name de rundvee- en pluimveehouderij, en bietenteelt extra onder druk komen te staan door dit handelsakkoord.
CD&V wil nog altijd een akkoord afsluiten met Mercosur maar wat nu op tafel ligt is niet voldoende. Er is nood aan bijkomende afspraken.
‘We zijn niet tegen wereldhandel, maar we moeten er verstandiger mee omgaan dan in het verleden’ - Joachim Coens
Nood aan bijkomende afspraken
Om tot een aanvaardbaar akkoord te komen met de Mercosur zijn bijkomende afspraken nodig. Die moeten bijkomende garanties bieden in de strijd tegen de klimaatverandering en ontbossing, het respect van goede arbeidsvoorwaarden en de kwetsbare, strategische landbouwsectoren beter beschermen en zo nodig ondersteunen. Eventuele geschillen moeten op een tijdige, transparante en kordate manier kunnen aangekaart en beslecht.
Deze bijkomende afspraken mogen niet vrijblijvend zijn. Het aanvullend document moet dezelfde draagkracht hebben als het eigenlijke associatieverdrag. We ondersteunen het Franse initiatief op dit vlak en gaan hierover in overleg met de Europese Commissie om dit nog te versterken, met name voor wat het respecteren van de fundamentele conventies van de Internationale Arbeidsorganisatie betreft.
De bijkomende afspraken moeten met name het hoofdstuk duurzame ontwikkeling van het akkoord versterken. Duidelijkheid over en opvolging van concrete engagementen in strijd tegen de klimaatverandering moeten het algemeen engagement om het Parijse Klimaatakkoord te respecteren sterker maken. De strijd tegen ontbossing en bosbranden moet slagkrachtiger door onder andere de toezichthouders terug van de nodige middelen en mogelijkheden te voorzien en kan in dialoog en samenwerking verder opgevoerd worden. Versterkt toezicht moet het respect van de fundamentele conventies van de Internationale Arbeidsorganisatie verzekeren.
De concurrentie op het vlak van landbouw moet eerlijker verlopen door de controle op het naleven van de sanitaire en fytosanitaire afspraken te versterken en in te zetten op de ontwikkeling van gelijkwaardige maatregelen op het vlak van duurzame landbouw. Een systematische en pro-actieve opvolging van de impact van dit en andere handelsakkoorden op de sector moet toelaten zo nodig een snellere activering van vrijwaringsclausules in te roepen. De Europese Commissie van haar kant moet duidelijkheid en zekerheid bieden over de vooropgestelde compensaties om getroffen landbouwsectoren te ondersteunen.