Mensenrechten en het Vlaams internationaal beleid
09-12-2011
Vlaams minister-president Kris Peeters stelt het beleidsdocument mensenrechten en het Vlaamse internationaal beleid voor.
“Vlaanderen wil mensenrechten als transversaal thema integreren in het Vlaamse internationale optreden”, aldus Vlaams minister-president Kris Peeters aan de vooravond van de Internationale Mensenrechtendag. Minister-president Peeters blikt vooruit naar deze internationale dag en stelde vandaag het beleidsdocument ‘Mensenrechten en het Vlaams internationaal beleid’ voor aan de Vlaamse regering.
Dit beleidsdocument geeft invulling aan de oproep uit het Vlaamse regeerakkoord om een actief en coherent buitenlands beleid te voeren, gericht op het beklemtonen van onze openheid. De Vlaamse Regering wil bijdragen tot een groeiende en betere naleving van de rechten van de mens in de wereld. Vlaanderen zal daartoe enerzijds voor eigen deur vegen, door in Vlaanderen de naleving te garanderen van de rechten van de mens en anderzijds de aangegane verbintenissen ook uitdragen in de internationale relaties die het onderhoudt. In het beleidsdocument zijn 7 uitgangspunten opgenomen die deze houding verder concretiseren. (zie bijlage) Dit document wordt door minister-president Peeters tevens overgemaakt aan het Vlaams Parlement.
Het beleidsdocument betekent een belangrijke stap voorwaarts in het Vlaamse buitenlandse beleid, dat, in lijn met het regeerakkoord, kiest voor een sterke inhoudelijke agenda. Het staat voor Vlaanderen buiten kijf dat mensenrechten universeel en ondeelbaar zijn, en dat zij elkaar versterken. Toch is het zo dat ook een overheid keuzes dient te maken welke rechten prioritaire aandacht krijgen in het internationale optreden. Vlaanderen kiest ervoor om de klemtoon te leggen op vier groepen van mensenrechten.
Eerst en vooral vraagt Vlaanderen van elke overheid respect voor de fysieke integriteit van haar burgers, daarom drukt Vlaanderen zijn resolute afkeer uit van de doodstraf, van foltering en van gedwongen verdwijningen. Daarnaast wil de Vlaamse overheid ook op internationaal vlak de strijd aanbinden met alle vormen van discriminatie, met een sterke klemtoon op discriminatie op grond van geslacht of genderidentiteit. Als derde prioriteit wordt de sterke positionering van Vlaanderen omtrent de rechten van het kind ook internationaal doorgetrokken. De vierde en laatste focus betreft de bevordering van het recht op behoorlijke arbeidsomstandigheden, vooral in groei- en ontwikkelingslanden.
Het Vlaamse buitenlands beleid opteert met dit document voor een multilaterale en Europese benadering van de rechten van de mens. Dit impliceert niet alleen een proactieve en structurele follow-up van de verschillende internationale fora, maar ook aandacht voor interne coördinatie en kwaliteitsvolle rapportering over het eigen beleid. Zoals overeengekomen naar aanleiding van de Belgische Universele Periodieke Evaluatie door de Mensenrechtenraad, zal Vlaanderen ook samen met de andere overheden meewerken aan de creatie van een nationale mensenrechteninstelling.