Meldpunt massafraude
17-12-2013
Vandaag werken verschillende federale overheidsdiensten elk vanuit hun eigen expertise rond massafraude[1]. Om de samenwerking te optimaliseren, wordt in het kader van Optifed één centraal meldpunt opgericht onder leiding van de FOD Economie. De Ministerraad gaf daarvoor vanmorgen zijn principiële goedkeuring. Op die manier krijgen we een beter zicht op de problematiek van de massafraude en kunnen we hierop sneller reageren.
Onder massafraude worden alle vormen van fraude verstaan die gebruik maken van massacommunicatietechnieken zoals telemarketing, postbedelingen en internet. Concreet gaat het om bijvoorbeeld phishing waarbij via email naar bankgegevens gevraagd wordt. Ook wanneer iemand iets online besteld en betaald heeft, maar de levering achterwege blijft, kan dit massafraude zijn. Oplichting via internet alleen al zou onze economie jaarlijks zo’n 110 miljoen euro schade toebrengen.
In België komen de meldingen over massafraude zeer verspreid binnen via verschillende kanalen (politie, eCops, parket, FOD Economie,…). Elk van hen afzonderlijk is meestal niet in staat de omvang van de fraude in te schatten omdat het globaal aantal slachtoffers niet gekend is. Daarom richten we nu één centraal meldpunt op, onder leiding van de FOD Economie, waar alle klachten worden gecentraliseerd.
Een duidelijk zichtbaar meldpunt verhoogt niet alleen de toegankelijkheid voor melders en gedupeerden van fraude, hierdoor krijgen we ook een beter beeld van de omvang van massafraude en de gangbare trends, hetgeen uiteraard uitermate belangrijk is voor de bestrijding van het fenomeen. Dankzij het meldpunt zal men sneller en gerichter de nodige maatregelen kunnen nemen om de fraude stop te zetten.
Staatssecretaris Hendrik Bogaert ziet in het project een voorbeeld van modernisering van overheidsdiensten: “Betere onderlinge samenwerking, informatisering en vereenvoudigen van procedures leiden tot tijdswinst. De tijd die uitgespaard wordt, kan voortaan besteed worden aan de werkelijke doelstelling: het bestrijden van massafraude. Zo worden gedupeerden geholpen en nog meer slachtoffers vermeden.”
Minister Johan Vande Lanotte wijst op de economische gevolgen van deze beslissing: “Door de krachten te bundelen, kunnen we nieuwe fraudegevallen sneller een halt toeroepen en sneller inspelen op opkomende trends. Het terugdringen van het fenomeen massafraude zal niet alleen de economische schade beperken die erdoor ontstaat maar zal ook het consumentenvertrouwen versterken.”
[1] FOD Justitie/ FOD Economie/ Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT)/ Federal Computer Crime Unit (FCCU)/ National Technical & Tactical Support Unit (NTSU) waarvan Central Technical Interception Facility (CTIF) deel uitmaakt/ Veiligheid van de Staat/ College van procureurs-generaal/federaal parket/ onderzoekrechters.