Meldpunt 1712 vanaf maart bereikbaar per e-mail
27-02-2014
Wie vragen heeft over geweld, misbruik en mishandeling kan elke weekdag tussen 9u en 17u telefonisch terecht op het centrale nummer 1712. Dat er nood is aan zo’n meldpunt, blijkt uit het aantal oproepen. Sinds de lancering twee jaar geleden ontving het meldpunt 7958 meldingen. Een vierde van de meldingen (1848) gebeurt door het slachtoffer zelf. Op de tweede plaats van de meest frequente bellers staan de ouders (1600). De dader belt zelden zelf (28). De meeste meldingen (2018 of 25,4%) gingen over intrafamiliaal geweld. In 1,6% (369) van de meldingen werd kindermishandeling gemeld en 5,4% (534) betrof een melding over (ex-)partnergeweld. In 4,7% van de meldingen was sprake van beide.
In het verleden stelde Vlaams volksvertegenwoordiger Katrien Schryvers verscheidene parlementaire vragen over de bereikbaarheid, ook voor kinderen, van deze hulplijn. In de commissie van dinsdag 18 februari ll. kondigde de minister aan dat het meldpunt 1712 vanaf 1 maart ook bereikbaar zal zijn per e-mail. “Een goede zaak,” vindt Schryvers, “de bereikbaarheid van het meldpunt wordt daardoor niet meer beperkt tot de normale uren van een werkweek.” “Belangrijk is wel dat er heldere afspraken zijn over dossiervorming, uitwisseling van gegevens en het beroepsgeheim,” benadrukt de minister. Na de implementatie van de hulpverlening per e-mail, zal verder onderzoek gebeuren naar de mogelijkheden van hulpverlening via chat. “Dat zou zeker voor kinderen en jongeren de drempel naar de hulplijn kunnen verlagen,” denkt Schryvers. Zij stelt ook de vraag naar de mogelijkheid van face-to-face-contacten.
De bereikbaarheid en kindvriendelijkheid van het meldpunt werd als vraag ook uitdrukkelijk opgenomen in het voorstel van resolutie dat de meerderheidspartijen op initiatief van Katrien Schryvers indienden. Het voorstel bouwt verder op heel wat aanbevelingen die een panel van experten formuleerde in een rapport over de aanpak van historische geweld en misbruik in jeugd- en onderwijsinstellingen. Dit rapport kwam er nadat in het voorjaar van 2013 hierover zeer ernstige feiten vanaf de jaren ’50 tot ’90 aan het licht kwamen. Het document werd ruim twee maanden geleden voorgelegd aan de minister en intussen uitvoerig besproken in de commissie welzijn van het Vlaams parlement.
Een belangrijk element in de resolutie is de vraag naar het uitwerken van mediarichtlijnen, zoals die ook al bestaan voor berichtgeving over zelfdoding. Schryvers denkt daarbij aan waarschuwingen bij soaps of films. “En net zoals bij zelfdoding zou na elk programma over geweld op en misbruik van kinderen en jongeren een verplichte verwijzing moeten komen naar het meldpunt 1712,” aldus de volksvertegenwoordiger.