In 2018 ontving het centraal Meldpunt voor misleiding, bedrog, fraude en oplichting 34.261 meldingen, dit zijn er 94 per dag. Dat Meldpunt is een online platform waar misleiding, fraude, bedrog en oplichting gemeld worden. Aan de hand van concrete vragen krijgen ze meteen een antwoord met advies en/of gerichte doorverwijzing naar de juiste instantie die hen kan verder helpen. Als het om een nieuw fenomeen gaat, wordt de melding doorgestuurd naar de bevoegde instantie.
Kris Peeters: “Consumenten en ondernemingen melden meer en meer fraude, oplichting of misleiding. Alle meldingen worden doorgegeven aan de juiste instantie. Bovendien krijgt de melder, indien mogelijk, snel een eerste advies over verdere stappen die hij kan ondernemen. De Economische inspectie voert op basis van deze meldingen ook onderzoek uit en neemt de nodige maatregelen.
Uit de cijfers blijkt dat het terecht is dat de FOD Inspectie zijn werkterrein steeds meer uitbreidt naar het internet. Dat is bijvoorbeeld het geval in onze strijd tegen namaak en tegen doorverkoop van tickets aan woekerprijzen. Op basis van de meldingen worden er ook sensibiliseringscamapgnes opgezet zoals de campagne rond factuurfraude en de campagne ‘te mooi om waar te zijn’ Dankzij het meldpunt werden het afgelopen jaar verschillende resultaten geboekt in de strijd tegen malafide praktijken.
Duizenden dossiers werden op die manier opgesteld rond verschillende malafide praktijken. Voor alle duidelijkheid, het meldpunt geeft geen individuele opvolging aan de meldingen, daarvoor voorziet het meldpunt juist adviezen of doorverwijzingen.
Inhoudelijk gaan de meldingen over een brede waaier aan onderwerpen. Heel wat meldingen hebben te maken met praktijken die zich op het internet afspelen. De meest voorkomende klachten in 2018 zijn:
- Vervelende telefoontjes (7.634 meldingen, 22,28%): het gaat bijvoorbeeld om reclameoproepen met de bedoeling om producten te verkopen of oproepen met de bedoeling om persoonlijke gegevens, bank- of computergegevens te ontfutselen
- Fraude bij online kopen en verkopen (5.573 meldingen, 16,27%)
- Ongewenste e-mails, spam, phishing (1.476 meldingen, 4,31%)
- Spookfacturen (1.252 meldingen, 3,65%): aanmaning tot betaling voor onbestaande goederen of diensten
- 'Windows scam’ (986 meldingen, 2,88%): een oplichting waarbij de oplichter zich voordoet als een medewerker van Microsoft en software installeert om (bank)gegevens te ontfutselen
Wat kan men melden?
Het Meldpunt dient om meldingen of andere informatie te ontvangen van particulieren of ondernemingen over:
- illegale handelspraktijken en bedrog: bv. misleidende reclame of prijsaanduiding, problemen met een krediet, ongewenste oproepen of e-mails, leveringsproblemen, foute voedseletikettering , garantieproblemen, niet-naleving rookverbod
- fraude: bv. phishing, spoofing (zich online voordoen als iemand anders), valse waardebonnen per e-mail, sluikwerk/zwartwerk/schijnzelfstandige- oplichting: bv. valse facturen, valse loterij, valse boetes per mail.
Partners
Het Meldpunt werkt nauw samen met verschillende overheidsdiensten die relevant zijn voor consumenten. Alle meldingen worden naar één of meerdere van die partners doorgestuurd. Het gaat voornamelijk om de Economische Inspectie, de Federale gerechtelijke politie, de Consumentenombudsdienst en de FOD Financiën.