Meerjarenplanning - Onderbenuttingspercentages en gebruik van reserves
19-09-2013
1. Onderbenuttingspercentages
In de BBC is het de bedoeling dat een realistische raming van de verwachte inkomsten en uitgaven wordt gemaakt.
Anderzijds zijn de uitgavenkredieten in het budgetjaar nog steeds een absolute bovengrens, zij het dat deze bovengrens voor een groter pakket van kredieten samen wordt vastgesteld, wat meer interne verschuivingen toelaat.
Het lokaal bestuur kan en mag dus voor het budgetjaar 2014 een marge nemen op de uitgavenkredieten, en voor 2015 en volgende jaren een ‘realistische’ raming (zonder die marge) inschrijven in de meerjarenplanning.
Het geheel van de ramingen moet natuurlijk altijd realistisch zijn, er mag geen fictief evenwicht zijn. Het feit dat de ramingen voor 2015 en volgende, hoewel lager dan die voor 2014, toch realistisch zijn, kan men onder meer aantonen door te vergelijken met de effectieve uitgaven volgens Rekening 2012, of door de gemiddelde onderbenuttingspercentages van de laatste vijf jaar weer te geven, zoals dat voorheen gebeurde.
2. Reserves
De beschikbaarheid van reserves uit het verleden is op zich geen argument om niet aan de norm van structureel evenwicht (autofinancieringsmarge positief ten laatste in 2019) te moeten voldoen.De reserves kunnen wel ingezet worden- ofwel om een tijdelijk negatieve AFM op te vangen, op voorwaarde dat de budgettaire situatie ondertussen gesaneerd wordt en de AFM dus ten laatste in 2019 positief is;- ofwel om investeringen te financieren, zodat men leningen vermijdt en op die wijze ook bijdraagt tot een positieve AFM.
Meer over BBC: website ABB