Meer ondernemers? Start op school!
20-02-2011
Vlaanderen heeft nog steeds meer (jonge) ondernemers nodig[1]. Dit is cruciaal voor de ontwikkeling van onze welvaart. De kiem voor een cultuur van ondernemende mensen en ondernemers ligt in het onderwijs. Daarom lanceren Vlaams volksvertegenwoordigers Sabine Poleyn (CD&V) en Griet Smaers (CD&V) in een resolutie 10 voorstellen om ondernemingszin en ondernemerschap in het onderwijs structureel in te bedden. “Meer jongeren én leerkrachten op bedrijfsstage, een ondernemer in de klas en vooral zelf ondernemend en creatief kunnen zijn.”
Kleuters lijken geboren ondernemers. Maar die ondernemingszin neemt sterk af met het ouder worden, zo stelde de Koning Boudewijnstichting (2007) vast, en wordt niet systematisch gestimuleerd in het onderwijs. Nochtans wordt vandaag verwacht - in welke job ook - dat je ondernemend bent. Bovendien willen we dat wie een goed plan heeft, ook overweegt om zelf een zaak op te starten: meer jong ondernemerschap.
Maandag start de Ondernemersklasseweek van de Vlaamse Regering. Er vinden heel wat initiatieven plaats, zoals Ondernemer voor de klas, bedrijfsbezoeken, mini-ondernemingen, en heel wat lokale en regionale initiatieven die scholen en bedrijven dichter bij elkaar brengen en werken aan ondernemerschap.
Om echt impact te hebben op de attitude van jongeren, is er nood aan meer evaluatie en bundeling van al die projecten, zo vinden Poleyn en Smaers.
Om erin te slagen meer ondernemers op te leiden en elke jongere een dosis ondernemingszin mee te geven, is een structurele inbedding in het onderwijs noodzakelijk, zo stelde de Koning Boudewijnstichting in haar rapport over ondernemend leren en leren ondernemen (2007).
Het is echter noodzakelijk om niet enkel te focussen op kleuter, basis – of secundair onderwijs. Ook het hoger onderwijs kan een heel actieve rol spelen, voornamelijk dan in samenwerking met het bedrijfsleven. Bedrijven moeten samen met hoger onderwijsinstellingen de talenten voor ondernemen binnen hun organisatie stimuleren. Zo creëren ze een goed klimaat voor het ontstaan van bedrijfsspin-offs en spin-offs van universiteiten en hogescholen. Zij kunnen immers een belangrijke schakel vormen in het vermarkten van innovaties en het valoriseren van kennis.
In een resolutie sommen de CD&V-politica’s 10 voorstellen op om dit alles te realiseren. Samengevat:
Poleyn en Smaers vinden het essentieel om een leerlijn te ontwikkelen van kleuter tot volwassenenonderwijs, waarop de eindtermen zich kunnen baseren. Deze vertrekt van het stimuleren van creativiteit, oplossingsgericht denken, ondernemingszin, en wordt vanaf het secundair onderwijs ook zakelijk ondernemerschap, meer gericht op het oprichten van een zaak.
Omdat je in een bedrijf zelf het meeste leert, vragen ze een visie te ontwikkelen over hoe we ervoor kunnen zorgen dat leerlingen van méér richtingen een zinvolle stage kunnen doen.
Ondernemend onderwijs kan maar mogelijk zijn als ook de leerkrachten hierin gesteund worden. Daarom voorziet hun voorstel in praktische tools voor de lerarenopleiding, nascholing in ondernemerschaponderwijs en de inbedding van bedrijfsstages voor leerkrachten in de lerarenloopbaan.
Tenslotte verwacht Poleyn dat met de hervorming van het secundair onderwijs voldoende vrije ruimte geboden wordt aan scholen en leerkrachten om zelf ondernemend te kunnen zijn.
De resolutie werd vorige week neergelegd in het Vlaams Parlement.
“Met een structurele inbedding in onderwijs en een betere afstemming van projecten, willen we dat meer jongeren ondernemend zijn en meer jongeren effectief ondernemer worden.”, zo besluiten Sabine Poleyn en Griet Smaers.