Meer kreukelpalen voor meer verkeersveiligheid
21-09-2012
Sinds de inwerkingtreding van het dienstorder MOW/AWV/2010/6 (9 juni 2010) werden in totaal 1822 kreukelverlichtingspalen geplaatst in Vlaanderen, de meeste van deze palen (691) werden in de provincie Antwerpen geplaatst.
“Ik ben verheugd te vernemen dat de Vlaamse overheid sinds midden 2010 inderdaad sterk inzet op kreukelpalen,” zo stelt Vlaams volksvertegenwoordiger Smaers.
De toepassing van kreukelpalen voor andere toepassingen dan verlichtingspalen (verkeersborden, verkeerslichten, of vangrails) vindt bevoegd minister Hilde Crevits voorlopig niet opportuun. Er spelen daarbij andere veiligheidsaspecten, zoals de stabiliteit van de palen.
Het overgrote deel van de klassieke steunpalen (voor bijvoorbeeld verkeersborden) die het Agentschap Wegen en Verkeer beheert, zijn sowieso ‘botsvriendelijke’ palen. Bij de keuze van vangrails wordt in Vlaanderen maximaal gekozen voor constructies met een lage schokindex waarbij de impact van een botsing op de inzittenden beperkt wordt. Zo worden in gevaarlijke bochten vangplanken geplaatst ter bescherming van motorrijders.
“Een evaluatie van de kreukelpalen voerde minister Crevits voorlopig nog niet uit, maar op mijn vraag zal de minister het Steunpunt Verkeersveiligheid alvast opdracht geven om de voorwaarden uit te tekenen voor een effectevaluatie”, zo zegt parlementslid Griet Smaers.
“Ik ben er van overtuigd dat in de toekomst nog meer gebruik kan en moet gemaakt worden van kreukelpalen voor de inrichting van weg- en omgevingsinfrastructuur. Het zal de verkeersveiligheid doen toenemen en mee bijdragen tot de realisatie van het ‘Go for Zero’-project. In de commissie mobiliteit en openbare werken zal ik de effectevaluatie van de kreukelpalen opvolgen en initiatieven nemen om het gebruik van dergelijke palen uit te breiden,” zo besluit Smaers.