Meer duidelijkheid voor toekomstige werknemers in ouderenzorg
31-03-2011
Er komt een duidelijk overzicht van de verschillende opleidingen en modules die bestaan om mensen klaar te stomen voor een job in de ouderenzorg. Tot dusver was er hierover nog verwarring en onduidelijkheid bij de verschillende scholen en centra voor volwassenenonderwijs. Ook de studente en (toekomstige studenten, werkgevers en verzorgend personeel waren niet altijd even correct geïnformeerd. Dit probleem werd door Vera Jans aangekaart in een parlementaire vraag aan de minister van Onderwijs. Tevens werd de suggestie gedaan om een duidelijk info op te maken en aan de scholen te bezorgen.
‘Werken in de zorg’ is een heel actueel thema. Er bestaat hierover ook heel wat regelgeving: zo is exact omschreven welke personen met welke opleiding welke verpleegkundige handelingen kunnen verrichten. Zo bestaat er sinds 2006 het statuut van zorgkundigen naast de verpleegkundigen.
Zorgkundigen zijn personen die specifiek worden opgeleid om verpleegkundigen bij de staan in hun taken. Dit statuut werd ingevoerd om een wettelijk kader te geven aan de vele verzorgenden die in de dagdagelijkse praktijk ‘verpleegkundige’ handelingen stellen zoals bijvoorbeeld steunkousen aantrekken of patiënten wassen, maar niet over een diploma verpleegkundige beschikken.
Door de invoering van dit nieuw statuut volstond het merendeel van de diploma’s van het verzorgend personeel in de ouderenzorg echter niet meer. Voor het verzorgend personeel dat op 1 januari reeds in dienst was van o.a. de woonzorgcentra en over de nodige vooropleiding beschikte, werd een overgangsregeling uitgewerkt die inhield dat zij, na een extra opleiding van 120 uren, definitief erkend konden worden als zorgkundige. Voor wie niet in aanmerking kwam voor de overgangsregeling werd op basis van kwalificaties een waaier van brugmodules voorzien.
De nieuwe regelgeving en de verschillende overgangsregelingen zorgt voor veel onduidelijkheid en ongenoegen bij o.a. de scholen en het volwassenenonderwijs. Studenten en verzorgenden die dit attest willen behalen klagen over foutieve informatie door scholen. Scholen op hun beurt geven toe dat ze niet goed op de hoogte zijn van de veranderde en vaak ingewikkelde wetgeving en vinden niet altijd hun weg in de wirwar van regels die verschillen van persoon tot persoon, waardoor ze leerlingen en cursisten soms foutieve informatie geven.
Vera Jans: “Het is goed dat er veel opleidingen en mogelijkheden zijn om mensen aan de slag te laten, of te laten gaan in de ouderensector. Maar het is wél belangrijk dat iedereen door het bos de bomen nog ziet. Daarom dat ik blij ben dat de minister niet enkel het probleem erkent maar ook ingaat op de suggestie om een overzicht te maken en dit aan alle scholen te bezorgen! Zo zijn de scholen goed geïnformeerd en kunnen zijn op hun beurt studenten perfect begeleiden!”. Een positieve boodschap in deze week van de Verpleegkunde!