Meer buitenlandse stages voor BSO en TSO nodig
30-07-2013
Internationale studentenmobiliteit mag niet beperkt blijven tot wie verder studeert. Ook jongeren die een arbeidsmarktgerichte opleiding volgen, komen in een internationale/interculturele wereld en arbeidsmarkt terecht. Daarom pleit Sabine Poleyn, Vlaams parlementslid (CD&V), ervoor om meer leerlingen uit BSO en TSO de kans te bieden om een buitenlandse ervaring op te doen, o.a. via de Leonardostages.
Met Leonardo gaan jongeren die beroepsgericht studeren een werkervaring opdoen in een Europees land. Zij ontvangen hiervoor een Europese beurs. In 2013 deden 734 jongeren zo een stage, zo blijkt uit een parlementaire vraag van Sabine Poleyn. Dit is een opmerkelijke stijging sinds 2007 (421). Er is echter nog veel potentieel. Indicaties geven aan dat het aantal leerlingen dat een buitenlandse Leonardostage doet, momenteel zo’n 3 percent bedraagt. De Europese doelstelling ligt echter op 6 percent tegen 2020. Ter vergelijking: voor Erasmus staat de Europese doelstelling op 20%. In het schooljaar 2011-2012 namen zo’n 4000 Vlaamse studenten deel aan het Erasmus-programma.
Vorig jaar stelde de minister van Onderwijs een actieplan Internationale studentenmobiliteit voor. Het plan concentreert zich enkel op hoger onderwijs. Sabine Poleyn is er echter ervan overtuigd dat de arbeidsmarkt vandaag internationale en interculturele competenties voor alle functies belangrijk zijn.
Ook vanuit de ondernemerswereld klinkt de vraag naar studenten met enige internationale ervaring.
Het versterken van de algemene vorming van jongeren die een beroepsgericht traject volgen is bovendien een doelstelling van het hervorming van het secundair onderwijs.
Er zijn vandaag wel enkele knelpunten, zo blijkt uit de parlementaire vraag. De uitbouw van een Europese werking op school gebeurt vaak pro deo door bevlogen leerkrachten. Daarnaast is het niet evident om buitenlandse stageplaatsen is te vinden. Bovendien legt Vlaanderen momenteel niets extra bij, in tegenstelling tot de Erasmusbeurzen.
Voor Poleyn is het duidelijk dat de minister een stimulerende rol kan spelen om meer jongeren uit BSO/TSO een buitenlandervaring te bieden. Er is eveneens een actieplan nodig om de Europese doelstelling van 6% beroepsopleiding te halen tegen 2020.
Sabine Poleyn. “Een buitenlandse ervaring is een kans voor alle jongeren, ongeacht hun studiekeuze. Zo’n ervaring versterkt je immens als persoon, en verhoogt bovendien je kansen op de arbeidsmarkt.”