Meer Belgische investeringen noodzakelijk in onderwijs in ontwikkelingslanden
07-04-2014
Op initiatief van Steven Vanackere en Roel Deseyn (CD&V) werd vorige week een resolutie unaniem goedgekeurd in de commissie Buitenlandse Zaken waarin gevraagd werd om meer middelen te investeren in het onderwijs van ontwikkelingslanden.
Onderwijs is namelijk onmisbaar voor de economische en menselijke ontwikkeling van een persoon, maar ook van een staat. De Millenniumdoelstellingen vervullen hierin een belangrijke functie. Zo is het aantal kinderen dat wereldwijd niet naar school gaat, verlaagd tussen 2000 en 2011 van 102 miljoen naar 57 miljoen.
“Alarmerend is wel dat de vooruitgang lijkt stil te vallen”, waarschuwt Deseyn. “Tussen 2008 en 2011 daalde het aantal kinderen dat niet schoolliep slechts met 3 miljoen. Als we daarnaast ook gaan kijken naar de kwaliteit van het onderwijs in het Zuiden, merken we op dat 250 miljoen kinderen amper iets bijleren op school. Het hoger onderwijs kampt dan weer met lage toegangscijfers. Zo gaat slechts 1/3e van de kinderen wereldwijd naar hoger onderwijs, en in lage inkomenslanden is dit zelfs maar 1/12e. Bovendien wordt het onderwijs in het Zuiden geconfronteerd met een reeks uitdagingen, zoals oorlogen en conflicten, stijgende bevolkingsdruk, …”
Ook in België loopt de steun aan onderwijs in het Zuiden terug. De laatste 30 jaar investeerde de Belgische ontwikkelingssamenwerking jaarlijks gemiddeld ongeveer 8 % van de totale officiële ontwikkelingssamenwerking in de onderwijssector. Sinds 2009 is dit engagement echter verminderd.
Niet alleen financieel valt deze daling op. De Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken heeft namelijk niet voldoende experten in huis, zowel op het terrein als in de hoofdzetel, om efficiënt en gericht ondersteuning te bieden aan onderwijs in het Zuiden. Bovendien moeten meer middelen worden ingezet op basisonderwijs, dat voor kinderen de eerste stap is in het onderwijssysteem. België dient daarnaast de nodige hulp te bieden aan partnerlanden die kampen met grote uitdagingen op het vlak van de toegang tot en de kwaliteit van hun onderwijssystemen, iets wat de dag van vandaag niet steeds het geval blijkt te zijn.
“Ons land staat bekend om zijn goed onderwijssysteem. We hebben dan ook een engagement naar onze partnerlanden toe om samen te werken aan een verbetering van deze sector. En hiervoor is het dus belangrijk om de nodige middelen en kennis beschikbaar te stellen, wat we dan ook in onze resolutie aan de regering vragen”, besluit Vanackere.