De jobmotor van de Belgische bedrijven draait op volle toeren. Op een jaar tijd kwamen er 52.000 jobs bij. Dat hebben we te danken aan onder meer de taxshift die Kris Peeters doorvoerde. Lange tijd stond hij alleen met het idee van de taxshift, maar uiteindelijk kon hij ook de andere partijen overtuigen van het belang ervan. Het creëert niet alleen meer jobs, het zorgt er ook voor dat iedereen die werkt, op het einde van de maand meer loon overhoudt. Maar daar stopt het niet bij: Kris Peeters gaat door om nog meer mensen aan de slag te krijgen.
De laatste vier jaar kwamen er 200.000 werkenden bij, vooral in de privésector. In een jaar tijd gaat het om 52.000 jobs. Tegelijk daalde het aantal werkzoekenden met 100.000. We zijn ervan overtuigd dat mensen aan een job helpen niet enkel de beste manier is om de koopkracht te verhogen, maar bovendien ook de sterkste remedie tegen armoede is. Een job uitoefenen heeft daarnaast ook een positieve invloed op de mentale en fysieke gezondheid van mensen. En ook zij die niet werken, kunnen we beter helpen en ondersteunen dankzij de bijdragen aan de sociale zekerheid van mensen die werken. Kortom: een job, dat is mensen kansen geven.
“Er zijn meer Belgen dan ooit aan het werk, maar we hebben alle talenten in onze samenleving broodnodig. 38% van de mensen op beroepsleeftijd nemen niet deel aan de arbeidsmarkt. Om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen aan de slag gaan, maken we de stap naar de arbeidsmarkt kleiner.”
– Kris Peeters, Minister van Werk, Economie en Consumenten
HOE KRIJGT KRIS PEETERS NOG MEER MENSEN AAN DE SLAG?
Om nog meer mensen aan werk te helpen en de stap naar de arbeidsmarkt kleiner te maken, legt Kris Peeters een aantal voorstellen op tafel om tot een arbeidsdeal te komen.
>> Activeringstoeslag
Het aantal mensen met een leefloon is hoger dan ooit. Wie een leefloon ontvangt en beslist om een opleiding te volgen voor een knelpuntberoep, krijgt een premie (activeringstoeslag). Die premie is een vast bedrag dat bovenop de uitkering komt. En voor wie zijn recht op werkloosheidsuitkeringen of inschakelingsuitkeringen verloren heeft, kan dit een manier zijn om terug aan de slag te gaan.
>> Vervroegde inschrijving bij de bemiddelingsdienst
Een werknemer die ontslagen wordt en geen uitzicht heeft op een nieuwe job, zou zich binnen de drie maanden na ontslag of opzeg bij de bemiddelingsdienst moeten inschrijven. Op die manier kunnen verworven competenties op peil gehouden worden.
>> Na ziekte recht op begeleiding
Wie na een langdurige ziekte door zijn werkgever ontslagen wordt om medische redenen, moet recht krijgen op outplacement. Daarbij worden mensen naar een andere job begeleid die wel bij hun fysieke mogelijkheden passen.
>> Digitale skills werknemers verbeteren
Digitalisering, robotisering, nanotechnologie, Big Data, 3D printen en ‘Internet of Things’ zorgen ervoor dat banen verdwijnen en er nieuwe bij komen. Dit is in elke sector anders. Daarom zouden de sociale partners in elke sector een eigen analyse moeten maken. De sectoren evalueren dan de inspanningen die ze leveren om hun werknemers vormingen aan te bieden, en bekijken of er ruimte kan gemaakt worden om bijkomende inspanningen te voorzien in het kader van digitalisering. Dat kan met de vormingsfondsen. Die fondsen moeten mensen beter opleiden in digitale vaardigheden, maar tegelijk ook de inzetbaarheid vergroten van mensen van wie de job dreigt te verdwijnen onder druk van de technologische vernieuwingen.