Meer aandacht voor minder populaire sporten op openbare omroep
11-06-2013
De aandacht voor minder bekende of populaire sporten op de openbare omroep laat te wensen over. Dat besluit Vlaams volksvertegenwoordiger Veli Yüksel op basis van informatie die hij vroeg aan de Vlaamse minister voor Media. Yüksel vraagt dat de VRT bijkomende inspanningen doet.
De voorbije twee jaar lag het aantal tv-uitzenduren dat door de VRT aan sport werd besteed aanzienlijk lager dan de jaren daarvoor. Vorig jaar ging het om zowat 1190 uren; het jaar voordien om 1158 uren. Daarmee zien we duidelijk een kentering na de stelselmatige stijging van de jaren voordien, met een piek van 1548 uren in 2010, het jaar van het Wereldkampioenschap Voetbal (WK 2010). In vergelijking met vijf jaar geleden is het aantal sporturen met 10% gedaald.
Nochtans was 2012 met de Olympische Spelen in Londen een sportief topjaar. De VRT spendeerde dan ook 236 uren aan sportuitzendingen, waarvan 196 uren aan rechtstreekse verslaggeving en 40 uren aan sportmagazines. In de rechtstreekse verslaggeving kwamen 34 sporten aan bod. De meeste aandacht ging naar atletiek (37 uur), zwemmen (20 uur) en basketbal (17 uur). De OS-uitzendingen telden gemiddeld 268.000 kijkers. Toch leidde de aandacht voor de Olympische Spelen niet tot meer sport op tv dan het jaar voorheen.
De nieuwe beheersovereenkomst tussen de Vlaamse overheid en de VRT (2012-2016) bepaalt dat de openbare omroep een divers aanbod van sporttakken moet brengen op radio, televisie en online, en erover moet waken om voldoende aandacht te besteden aan kleinere sporten.
Jaarlijks komen ongeveer veertig verschillende sporten aan bod in uitzendingen op radio en televisie. Toch stellen we vast dat de ‘grote’ sporten nog steeds het leeuwendeel van het aanbod uitmaken. Wielrennen, tennis en voetbal zijn daarbij de klassiekers. De openbare omroep tracht die sporten te gebruiken als ‘trekkers’ om de kijker warm te maken voor minder populaire sporten die in dezelfde uitzending worden gebracht. Maar het evenwicht tussen de beide zit nog niet goed, zo stelt Vlaams volksvertegenwoordiger Veli Yüksel, die de cijfers bestudeerde.
“De VRT moet nog meer aandacht besteden aan ‘kleinere’ sporten zoals handbal, badminton of rugby”, aldus Yüksel. “Het aanbod laat vandaag nog te wensen over. Meer aandacht zal ook leiden tot meer belangstelling bij sportliefhebbers. Het hoeft niet altijd om wedstrijdverslaggeving te gaan. Ook achtergrondverhalen over de sporters en hun activiteiten kunnen de interesse wekken. Ik vraag dat de VRT samen met de sector – zoals Bloso, Topsport Vlaanderen en de Vlaamse Sportraad – strategieën uitwerkt om de bepalingen uit de beheersovereenkomst ten volle te verwezenlijken en kleinere sporten nog meer op de voorgrond te brengen.”