Meemoeders hoeven hun eigen kind niet meer te adopteren
04-04-2014
Gisteren keurde de commissie Justitie van de Kamer een wetsontwerp goed dat ervoor zorgt dat de meeouder voortaan een afstammingsband met het kind van haar partner kan vestigen, zonder het kind te moeten adopteren. De tekst die werd goedgekeurd is gebaseerd op het wetsvoorstel van Sonja Becq, dat door Els Van Hoof als globaal amendement werd ingediend bij de bespreking van de verschillende voorstellen vorige week in de Senaat, waar de discussie de voorbije maand werd gevoerd.
Tot op heden kan een meeouder enkel door middel van adoptie een afstammingsband vestigen ten aanzien van het kind van haar partner. De adoptieprocedure kan ten vroegste pas twee maanden na de geboorte worden opgestart. Sonja Becq: “De meeouder moet ook een verzoek indienen bij de jeugdrechtbank, wat tijd en geld kost. Bovendien moet de meeouder ‘geschikt’ bevonden worden en moet zij een voorbereiding volgen tot adoptie. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?”
Het adoptieproces wordt door vele meeouders die verantwoordelijkheid kunnen en willen opnemen als oneerlijk ervaren. Bovendien kan deze procedure zelfs niet toegepast worden in die gevallen waar ze precies het meeste nut heeft, namelijk om de bestaande affectieve zorgrelatie tussen de meeouder en het kind juridisch te verankeren en te beschermen ingeval de relatie tussen de moeder en de meeouder spaak is gelopen.
“De vaststelling van de afstamming ten aanzien van de meemoeder brengt met zich mee dat het kind haar erfgenaam wordt, en dat zij mee zal instaan voor de kosten voor het onderhoud en de opvoeding van het kind”, aldus Becq.
Met deze wet wordt de stap naar een volwaardige regeling van het meeouderschap gezet zonder te raken aan de rechten van de biologische vader en het kind. De meeouder wordt voortaan op gelijke voet geplaatst met een man die niet de biologische vader is van het kind. Dit betekent dat een kind dat geboren wordt binnen het huwelijk van een lesbisch koppel op het tijdstip van geboorte automatisch een afstammingsband verkrijgt met beide ouders. Een kind dat geboren wordt buiten het huwelijk kan erkend worden door de meeouder.
Els Van Hoof: “Het maatschappelijk draagvlak dat hiervoor bestaat is erg groot. Kinderen die geboren worden binnen een lesbische relatie worden voortaan dus op gelijkwaardige wijze behandeld als kinderen geboren binnen een heteroseksuele relatie, en dat is niet meer dan logisch.”