Onze kersverse senator Maud Vanwalleghem heeft in de Senaat de eed afgelegd. Ze vervangt Sabine de Bethune die rechter werd in het Grondwettelijk Hof. Voor de ervaren Sabine de Bethune (63) een heel nieuwe stap, voor Maud Vanwalleghem (32) de eerste echte politieke stap.
De Bethune opende enkele maanden geleden een heel nieuw hoofdstuk als rechter bij het Grondwettelijk Hof. Haar institutionele ervaring en de menselijke waarden die ze heel haar politieke carrière lang verdedigde bij Vrouw & Maatschappij, in de Senaat en in het Vlaams parlement zijn van onschatbare waarde voor het hoogste rechtsorgaan van ons land. Het spreekt bij deze voor zich dat Sabine de Bethune een belangrijke rol speelde voor onze partij sinds midden de jaren 80 tot dit jaar. Ze werd vandaag gehuldigd in de Senaat in de aanwezigheid van de CD&V-voorzitter en haar opvolgster Maud Vanwalleghem.
Voorzitter Joachim Coens: “Dat Sabine de Bethune in het Grondwettelijk Hof veel kan betekenen voor ons land, daar ben ik van overtuigd. Toch missen we haar ook in de partij. Ze was op vele vlakken een meerwaarde, in het parlement maar ook in het interne debat, met een kompas dat haar nooit in de steek liet en met haar bakken politieke ervaring.”
De opvolgster van Sabine de Bethune in de Senaat, Maud Vanwalleghem, zet haar eerste stappen in de actieve politiek. “We zien in Maud een zeer groot potentieel. Dat toonde ze met haar engagement buiten de politiek al. Ze zal nu in de Senaat vechten voor gelijkheid en gelijkwaardigheid. Ze wil opkomen voor wie zelf de strijd niet kan aangaan. Met andere woorden, ze wil ervoor zorgen dat iedereen de kans krijgt om op te klimmen in onze maatschappij. Door deze stap zal ze haar eerste ervaring op het voorplan van de nationale politiek kunnen opdoen”, aldus Coens.
De Bethune en Vanwalleghem hebben wel wat met elkaar gemeen. Beiden hebben een verleden bij Vrouw & Maatschappij: de Bethune als voorzitster (1998-2003) en Vanwalleghem als coördinator en algemeen secretaris (2015-2018). Net als haar voorgangster zijn de mensenrechten ook voor Vanwalleghem van uiterst groot belang en moet de politiek ze blijven verdedigen. Dat deed ze zelf al als voorzitster van de Liga voor de Mensenrechten waarin ze zich toespitste op de rechten van minderheden, privacy en het complexe evenwicht tussen vrijheid en veiligheid. Vanwalleghem toont hiermee aan dat ze de lijn van Sabine de Bethune stevig zal blijven verdedigen in de Senaat en in de politiek: “De gewichtigheid van het mandaat is groot. Des te groter door wat mijn voorgangster, Sabine de Bethune, in de Senaat betekend heeft. Big shoes to fill, to say the least!”