Community Service Learning bouwt bruggen tussen generaties
20-09-2018
Thema's: Gezondheid-welzijn, Onderwijs, Jeugd
Vandaag lezen we in De Standaard een mooi artikel over ‘Community Service Learning’. Daarbij zetten leerlingen hun kennis, vaardigheden en attitudes in de praktijk in om die verder te verdiepen, bijvoorbeeld door kansarme kinderen te begeleiden bij hun huiswerk.
Community Service Learning is geen les, geen vrijwilligerswerk of geen stage. Het is maatschappelijke dienstverlening die binnen of buiten de schooluren kan plaatsvinden. Momenteel lopen er dergelijke projecten in enkele Vlaamse middelbare scholen.
Gisteren maakte Katholiek Onderwijs Vlaanderen bekend dat ze Community Service Learning in het secundair onderwijs wil stimuleren. Verschillende solidariteits- en zorgorganisaties zetten mee hun schouders onder het project en tekenden samen een charter in aanwezigheid van Minister van Welzijn Jo Vandeurzen.
Samenspel tussen opleiding en maatschappelijke bijdrage
Community Service Learning is leren door zich actief in te zetten en de samenleving van binnenuit te leren kennen. Binnen ons project van de katholieke dialoogschool worden jongeren uit hun comfortzone gehaald en uitgedaagd om te reflecteren over die betekenisvolle ervaringen. Ze delen de ervaringen in de klas. Leerlingen ervaren er dat de ander, die we soms te gemakkelijk benoemen als ‘de bejaarde’, ‘de migrant’ of ‘de dakloze’, hen iets te leren heeft. Op die manier worden etiketten en vooroordelen genuanceerd en weggewerkt. De leerling groeit in sociale verantwoordelijkheid, engagement en empathie. Zo wordt op een actieve wijze vanuit onze christelijke inspiratie aan burgerschapsvorming gedaan.” - Lieven Boeve, directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen
Leerlingen die een actieve rol opnemen in projecten met een maatschappelijke meerwaarde en in de leefwereld van personen die het moeilijker hebben ondervinden aan den lijve de kracht van het verbinden van mensen. Dat is een verrijking voor hun persoonlijke ontwikkeling, maar ook een mooie manier die bruggen bouwt tussen generaties. Het Community Service Learning-project helpt het uiteindelijke doel van het welzijns- en gezondheidsbeleid mee vooruit: het realiseren van een warme en zorgzame samenleving, waar iedere persoon met al zijn mogelijkheden en beperkingen zich gewaardeerd weet en van betekenis blijft in zijn omgeving." - Jo Vandeurzen, Vlaams Minister van Welzijn
Community Service Learning: katholieke dialoogschool in de praktijk
Community Service Learning kan binnen alle vakken aan bod komen en bestaat vandaag dankzij enkele pilootprojecten reeds onder verschillende vormen. Voorbeelden zijn meewerken in volkstuintjes, een spelnamiddag organiseren voor kinderen van vluchtelingen, eenzame bejaarden bezoeken aan huis of voorlezen aan kleutertjes in kansarme buurten.
In het Bernardus Technicum in Oudenaarde werken leerlingen van verschillende jaren en richtingen samen met volkstuinders in de tuintjes (praktijkvakken tuinbouw), ze bouwen een paviljoen in de tuin (richting Hout en bouw), leren berekeningen maken tijdens de les wiskunde, verkennen de verschillende planten tijdens lessen natuurwetenschappen en leren sociale vaardigheden tijdens Community Service Learning. Ze komen tot sociale inclusie.
Leerlingen van Don Bosco in Sint-Denijs-Westrem brengen tijdens de lessen Frans een dagbezoek aan een Waals Woonzorgcentrum. De leerlingen overwonnen er de drempel om Frans te spreken, en spraken met de ouderen over het leven, eenzaamheid en eindigheid, thema’s die ze meenamen in de klasdiscussies.
Voor Community Service Learning hoeven de leerlingen niet altijd buiten de school te gaan. In het Stella Matutinacollege in Lede geven de leerlingen bijvoorbeeld in samenwerking met Welzijnsschakels Lede op woensdagnamiddag computerles aan mensen in armoede.
Meer informatie vind je op de website van Katholiek Onderwijs Vlaanderen.