Op voorstel van Joke Schauvliege, Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw, heeft de Vlaamse regering een wijziging van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen (VLAREMA) goedgekeurd.
Joke Schauvliege voert daardoor een aantal maatregelen in om het gebruik en de verspreiding van plastic in het milieu te verminderen.
Zij verbiedt:
- het gratis ter beschikking stellen van lichte plastic draagtassen door handelaars. Een volledig verbod wordt nog niet ingevoerd omdat niet met zekerheid kan bewezen worden dat de milieu-impact van mogelijke alternatieven niet hoger ligt. Met het verbod op het gratis ter beschikking stellen van kassazakjes wil Joke Schauvliege het gebruik van herbruikbare tassen, waarvan de milieuwinst ontegensprekelijk vast staat, stimuleren.
- het gebruik van niet-herbruikbaar cateringmateriaal zoals plastic bekers, borden en bestekken, door de Vlaamse overheid en de lokale besturen, zowel in de eigen werking als bij de evenementen die ze zelf organiseren. Dit verbod steunt op de voorbeeldfunctie die overheden hebben. Herbruikbaar materiaal kan de lokale besturen eventueel ook verhuren voor evenementen van andere organisatoren of kan aanleiding geven tot het aanpassen van de politiereglementen.
- het gebruik van eenmalige drankverpakkingen op evenementen (tenzij de organisator via een performant inzamelsysteem kan bewijzen dat minstens 95% van deze verpakkingen terug selectief wordt ingezameld en gerecycleerd).
- stickers op groenten en fruit, tenzij zij een functionaliteit functie hebben (versheidsdatum, scancode,…) of wettelijk verplichte informatie bevatten.
Om de recyclage van het ingezamelde plasticafval te bevorderen, wordt er ook een minimum percentage aan gerecycleerd materiaal opgelegd in de plastic afvalzakken, meer bepaald 80% vanaf 1 januari 2021 en 100% vanaf 1 januari 2025. Dit geeft de producenten voldoende tijd om hun productieproces aan te passen zodat de afvalzakken ook met gerecycleerd materiaal voldoende sterkte hebben.
Voor de industrie worden scherpe doelstellingen gesteld. Indien deze niet worden gehaald komen er boetes en statiegeld in 2023.
Joke Schauvliege: “We worden dagelijks geconfronteerd met beelden en artikels over de plastic soup. Ook Europa is er nu van overtuigd dat hiervoor vergaande maatregelen noodzakelijk zijn. Ik wacht echt niet op wat Europees zal beslist worden, maar wil met Vlaanderen een voortrekkersrol spelen, net zoals in het hele duurzame materialenbeleid.”
>> Op de Gentse Feesten nam men dit jaar al #dewegvooruit: 1,6 miljoen plastic bekers werden vervangen door recycleerbare en kwamen dus niet op de grond terecht. Lees het interview met Ivan Saerens, organisator van de Gentse Feesten op het Sint-Baafsplein.