LuxLeaks: lidstaten houden zichzelf gevangen in een "race to the bottom"
25-11-2015
De bijzondere commissie inzake tax rulings (TAXE) stelt in haar verslag dat vandaag door het Europees Parlement werd aangenomen dat lidstaten in een race to the bottom verwikkeld zijn om grote multinationals aan te trekken.
Europarlementslid Tom Vandenkendelaere (CD&V), lid van de bijzondere commissie: “De wedloop tussen Europese lidstaten om grote bedrijven aan te trekken met fiscale snoepjes heeft ertoe geleid dat multinationals tot 30% minder vennootschapsbelasting betalen dan lokale kmo's."
Vandenkendelaere is blij dat het rapport niet verzand is in een blinde heksenjacht tegen specifieke landen of bedrijven maar integendeel aantoont hoe "structureel" dit probleem is.
Een belangrijke conclusie van dit lijvige rapport is dat er dringend werk moet gemaakt worden van een structurele oplossing in de vorm van een ééngemaakte geconsolideerde basis voor de vennootschapsbelasting (de zgn. CCCTB). "Alleen zo kan er een einde komen aan dit soort oneerlijke belastingconcurrentie waarmee lidstaten elkaars belastbare basis systematisch ondergraven. Lidstaten zullen nog altijd kunnen concurreren en beleidsaccenten zetten door middel van hun tarieven, maar die concurrentie gebeurt dan wel op een transparante manier."
Uit de getuigenissen van de multinationals in de TAXE commissie vorige week blijkt bovendien dat deze bedrijven zélf voorstander zijn van een geharmoniseerde belastbare grondslag voor de vennootschapsbelasting. Vandenkendelaere: "Coca-cola, Amazon, Disney... hebben al ingezien dat het de huidige complexiteit en ondoorzichtigheid van 28 verschillende systemen niet houdbaar is. Alleen de lidstaten zelf lijken nog niet in staat om hun krampachtige claim van belastingsoevereiniteit te overstijgen."
De speciale TAXE-commissie werd opgericht in februari 2015 naar aanleiding van onder meer ‘Luxleaks’. Vele lidstaten bleken te ver te gaan in het lokken van multinationals met voordelige fiscale regelingen. Het TAXE-rapport is een analyse van wat er is fout gelopen en waar zich 'loopholes' bevinden in de Europese lappendeken van nationale belastingstelsels. Op grond van dit verslag zal de Commissie Economische en Monetaire zaken later dit jaar een wetgevend initiatiefverslag aannemen met concrete beleidsvoorstellen.