LuxLeaks: Amazon & co. getuigen in bijzondere commissie – reactie Tom Vandenkendelaere.
16-11-2015
Een tiental multinationals – waaronder Amazon, IKEA, McDonald's en Facebook – zijn vandaag aan de tand gevoeld door de bijzondere commissie inzake tax rulings (TAXE) van het Europees Parlement over de fiscale rulings die ze genieten in sommige lidstaten.
Eerder weigerden deze bedrijven hun medewerking te verlenen aan de TAXE-commissie. Europarlementslid Tom Vandenkendelaere (CD&V), lid van de bijzondere commissie: "Blijkbaar heeft ons voornemen om de toegangsbadges voor de lobbyisten van deze bedrijven in te trekken en om de correspondentie tussen het Europees Parlement en de bedrijven in kwestie publiek te maken, effect gesorteerd. Het is een goede zaak dat de meeste multinationals tot inkeer zijn gekomen en hun medewerking verlenen aan ons onderzoek over de manier waarop lidstaten met fiscale rulings omgaan. Wij zijn niet tegen tax rulings an sich. Ze dienen om bedrijven zekerheid te verschaffen over de manier waarop hun winsten en hun vaak complexe transacties zullen belast worden. Wel moet er meer transparantie komen over de aangenomen fiscale rulings zodat de lidstaten niet tegen elkaar worden uitgespeeld in een race to the bottom."
Naast het onderzoeken van illegale staatssteun moet er daarom ook een meer structurele Europese oplossing komen. Vandenkendelaere verwacht veel van het rapport met concrete beleidsvoorstellen waarover de Commissie Economische en Monetaire zaken later dit jaar beslist.
De speciale TAXE-commissie werd opgericht in februari 2015 naar aanleiding van onder meer ‘Luxleaks’. Vele lidstaten bleken te ver te gaan in het lokken van multinationals met voordelige fiscale regelingen. Dit rapport is een analyse van wat er is fout gelopen en waar zich 'loopholes' bevinden in de Europese lappendeken van nationale belastingstelsels. Op grond van dit verslag zal de Commissie Economische en Monetaire zaken later dit jaar een wetgevend initiatiefverslag aannemen met concrete beleidsvoorstellen.