Sinds midden 2013 kan elke Vlaamse werknemer of zelfstandige beroep doen op loopbaancheques. En ondertussen deden 100.000 Vlamingen er beroep op. Dat blijkt uit het antwoord op een parlementaire vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Robrecht Bothuyne (CD&V).
Vlaanderen kampt met een structurele krapte op de arbeidsmarkt en vaak wordt gekeken naar VDAB om bijvoorbeeld leefloners en mensen die leven van een ziekte-uitkering te begeleiden naar een job. Maar er zijn ook mensen die aan de zijlijn van de arbeidsmarkt zijn gaan staan, zonder dat daar een uitkering mee gepaard gaat. Volgens cijfers van het Steunpunt Werk, zijn er in Vlaanderen 154 900, huisvrouwen en –mannen. 98% van hen zijn vrouwen.
Bothuyne: "Zij hebben geen of weinig prikkels om aan de slag te gaan. VDAB of andere organisaties kunnen hen moeilijk bereiken. Terwijl in deze groep ongetwijfeld veel mensen zitten die talenten, competenties én zin hebben om terug aan de slag te gaan. Om hen terug op het spoor van de arbeidsmarkt te brengen, stelt CD&V voor om deze groep toegang te geven tot de loopbaancheques aan dezelfde voorwaarden als werkenden."
Zo kunnen we terug nieuwe mensen, die broodnodig zijn, op de arbeidsmarkt trachten te krijgen. Onbenut talent krijgt zo nieuwe kansen. En de terugverdieneffecten zijn groot voor onze economie en voor de staatskas. "En uiteraard is een job ook voor de betrokkenen belangrijk; zowel sociaal als financieel kunnen ze er op vooruitgaan", besluit Robrecht Bothuyne.
>Lees meer