Lokale politie & controle diensten: samenwerken handhaving rookwetgeving
In 2012 heeft de Tabak- en Alcoholcontroledienst in totaal een 170-tal gezamenlijke controles verricht met de lokale politie. Dat deelde de minister van Volksgezondheid via een parlementaire vraag mee aan CD&V-senator Dirk Claes, tevens lid van de commissie Sociale Aangelegenheden.
Begin 2012 richtte de Tabak- en Alcoholcontroledienst een brief aan alle burgemeesters en korpschefs met een uitgebreide toelichting van de wetgeving, procedure en andere informatie voor de uitbaters van horecazaken. Hierin werd nogmaals uitdrukkelijk gevraagd aan de lokale besturen en de lokale politie om de tabak- en alcoholcontroledienst actief te ondersteunen in hun taken op het terrein. “Vooral tijdens avond- en nachtcontroles is voldoende ondersteuning van de controledienst door de lokale politie echt noodzakelijk met het oog op de veiligheid van zowel de controledienst als het aanwezige personeel”, benadrukt Dirk Claes.
Deze oproep werd door de lokale besturen positief onthaald en in heel wat gemeenten maakt de rookwetgeving ondertussen een belangrijk deel uit van het gevoerde gezondheidsbeleid.
In datzelfde jaar maakte de lokale politie een 35-tal keer melding van problemen op het terrein met de toepassing van de rookwetgeving. Ruim 50 keer deed de politie ook beroep op de diensten van de Tabak- en Alcoholcontroledienst, waarbij de nadruk dan lag op de toepassing van de rookwetgeving en op de praktische afhandeling van het proces-verbaal. In totaal voerden zij in 2012 5.500 controles uit in diverse cafés, waarvan dus een 170-tal gezamenlijke acties tussen politie en controlediensten.
In Vlaanderen waren er 111 gezamenlijke controles, terwijl dat er in Brussel en Wallonië respectievelijk 18 en 46 waren. Dit is onder meer te verklaren door het feit dat er meer horecazaken zijn in Vlaanderen. Antwerpen en West-Vlaanderen spanden hierbij de kroon, met elk 32 gezamenlijke controles.
“Ik ben verheugd te horen dat de gezamenlijke acties en controles door de politiediensten aantonen dat er veel bereidheid is bij de lokale politie voor een goed controlebeleid inzake tabak en alcohol. Enkel zo kunnen we zorgen voor een correcte naleving van de rookwetgeving”, besluit Claes.