Lerarenuitwisseling in Brussel : oplossing in zicht!
30-05-2012
Binnenkort wordt een ontwerp van besluit m.b.t. de vrijwaring van de statutaire rechten van de personeelsleden die aan een uitwisseling deelnemen, doorgestuurd naar de minister van begroting. Ook wordt er onderzocht om een projectleider aan te stellen, die in samenwerking met de gemeenschappen het project in goede banen kan leiden en die als aanspreekpunt en coördinator voor de scholen kan fungeren.
Tijdens de vorige legislatuur werd een project opgezet door de Vlaamse en de Franse Gemeenschap, om leerkrachten in elkaars scholen uit te wisselen. Initieel (2008-2009) was het project een succes met 38 partnerscholen (d.w.z. 19 uitwisselingsprojecten met telkens een Nederlandstalige en een Franstalige school). De interesse van scholen uit de beide gemeenschappen taande echter snel, omwille van het gebrek aan flexibiliteit van het project.
Dit schooljaar kende het project een absoluut dieptepunt met slechts 1 uitwisselingsproject. Vooral de moeilijke zoektocht naar een partnerschool zagen vele scholen niet meer zitten. Scholen willen immers vooral “native speakers” als leerkracht kunnen aantrekken, zonder daarom meteen aan een anderstalige partnerschool gebonden te zijn.
Paul Delvaen Bianca Debaets (beiden CD&V): “We zijn verheugd dat de lerarenuitwisseling een nieuwe start zal nemen. Met de voorstellen tot coördinatie, en meer zekerheid over het statuut, lijkt ons dit mogelijk. Deze uitwisseling betekent een enorme verrijking voor onze scholen in Brussel. We dringen er op aan dat een groot bekendmakingsmoment en –campagne nog voor het einde van dit schooljaar wordt voorzien om scholen én leerkrachten warm te maken voor dit initiatief.”