Leraars in de kelder kosten nog steeds veel geld
27-05-2015
Het Vlaamse onderwijs betaalde vorig schooljaar 1,4 miljoen euro loon voor mensen die van hun schoolbestuur geen toestemming krijgen om te werken, vernam Jos De Meyer van minister Crevits van Onderwijs. Met het systeem “terbeschikkingstelling wegens ambtsontheffing in het belang van de dienst” kon een schoolbestuur vastbenoemde personeelsleden zonder negatieve evaluatie of speciale voorwaarden op nonactief zetten. Zulke “leraars in de kelder” mochten niet komen werken maar werden wel doorbetaald, terwijl het schoolbestuur nieuwe mensen kon aanstellen.
Sinds vorig schooljaar is het systeem op suggestie van De Meyer afgeschaft, maar dat betekent niet dat de scholen die personeelsleden terug moeten in dienst nemen of begeleiden naar een nieuwe aanstelling. Ze kunnen uiteraard wel zelf op zoek gaan naar ander werk, maar dat is met hun statuut niet altijd eenvoudig. Van de 29 “leraars in de kelder” van het schooljaar 2012-2013 (23 in het Gemeenschapsonderwijs, 4 bij het officieel gesubsidieerd onderwijs en 2 bij het vrij onderwijs) zijn er ondertussen 3 terug aan de slag.
Niemand wordt verplicht om die mensen terug aan te nemen, merkt De Meyer op, en dus wordt hun loon doorbetaald tot ze met pensioen gaan. In het kader van de nieuwe strenge besparingen op loonkost in het onderwijs roept dat toch vragen op.