Lancering info-campagne: In 1-2-3 met je eID
21-02-2014
Bijna 5 jaar geleden werd in Living Tomorrow de eID roadshow op gang getrokken, die in 6 maand tientallen Belgische steden aandeed, en een kleine 80.000 mensen bereikte.
Instussen staat de eID bij heel veel partijen nog steeds hoog op de agenda. Als overheid moeten we erkennen dat wij Belgen een fantastisch instrument in handen hebben. eID is immers hét instrument bij uitstek om de kloof tussen burger en overheid, en tussen consument en bedrijf, te verlagen.
De eID was ook niet uit de pers weg te branden: talloze artikels over het succes van Tax-on-web, over burgers die hun pincode opnieuw aanvragen (en ze – gelukkig – ook veel beter onthouden) en over nieuwe toepassingen bij het aanmaken van domiciliëringsopdrachten bij banken. Het verlengen van de levensduur van de eID-kaart van 5 naar 10 jaar, en de vervanging van de SIS-kaart door de eID zijn allemaal recent gecoverd in de media en zeer recent was er de lancering van de connected-unconnected cardreader. Burgers zullen dan met hun bakje voor web banking ook hun eID kunnen gebruiken. En op termijn zelfs eID-toepassingen op een tablet of smartphone kunnen gebruiken, waar je geen eID kaartlezer kan aan koppelen.
Maar deze recente initiatieven en succesverhalen ten spijt, kunnen we nog beter.
Staatssecretaris voor Ambtenarenzaken en Modernisering van de Openbare Diensten, Hendrik Bogaert: “Er bestaan maar liefst meer dan 500 toepassingen met eID die het leven van burgers en bedrijven enorm kunnen vergemakkelijken. Hoewel alle Belgen een eID bezitten, maken we nog te weinig gebruik van de bestaande toepassingen. De campagne die we vandaag lanceren, is niet alleen een oproep om meer gebruik te maken van de eID maar ook een aanzet aan bedrijven om nog meer toepassingen te ontwikkelen.”
Er zijn in het voorbije decennium al een paar eID-campagnes opgezet, en heel wat inspanningen geleverd om Belgen en vreemdelingen te overtuigen van wat de eID voor hen kan betekenen, maar toch blijft er nog heel wat onwetendheid bij die burgers.
Want hoewel er intussen ettelijke honderdduizenden eID- kaartlezers bij Belgische huisgezinnen staan, ontbreekt hij nog bij 3 op de 4 families.
En ook bedrijven zijn nog niet allemaal mee.
Vandaag start FEDICT daarom onder de hoede van Staatssecretaris voor Ambtenarenzaken en Modernisering van de Openbare Diensten, Hendrik Bogaert, een campagne die eID in kaart wil brengen en die info wil delen met de bevolking. We willen zoveel mogelijk individuen en bedrijven leren wat je met de eID kan. We hebben deze campagne dus opnieuw: “in 1-2-3 met je eID” of “Ton eID ça simplifie” genoemd.
Wat houdt deze campagne nu in? En waarin onderscheidt ze zich van eerdere initiatieven?
We zijn deze keer te rade gegaan bij successen uit de sociale media. In plaats van belangrijke budgeten uit de overheidskas te mobiliseren, hebben we een aantal partijen verzameld uit de overheids- en de privéwereld die vanaf vandaag tegelijk gaan communiceren over onze en hun inspanningen om de eID te promoten.
Dat kost geen extra overheidsinvestering. Maar deze aanpak heeft een zeer grote multiplicatorwaarde: meer dan 40 bedrijven en instellingen hebben beloofd een deel van hun communicatiemiddelen (online, print en andere media) in te zetten. Op die manier bereiken we ontzettend veel mensen via heel veel verschillende kanalen, en wordt de consistente boodschap vele keren versterkt.
Met deze nieuwe campagne willen we dus 3 doelstellingen bereiken:
de consumenten op de hoogte brengen van de ontelbare bestaande en nieuwe toepassingen die er zijn met de eID,
bedrijven oproepen om hun eID-toepassingen te communiceren en
de ICT-wereld oproepen om nog meer te doen met de unieke eigenschappen van de eID.
Hoe gaan we dat nu doen?
Deze avond gaat onze compleet vernieuwde eID-site live. Deze site heeft als doel ALLE informatie over het gebruik van de eID te verzamelen, en het centrale punt te zijn van de campagne. De URL van de site is www.eid.be.
Surfers zullen er ook een interactieve kaart terugvinden, waarop ze kunnen zien welke toepassingen in hun buurt de eID-kaart gebruiken. Gezien we de campagne ook gebruiken om bestaande toepassingen, zowel van de overheid als privé, en zowel online als offline, te inventariseren, zal de kaart snel worden aangevuld met honderden nieuwe toepassingen.
Ook hebben we de inspirerende filmpjes - die laten zien hoe eID het leven vereenvoudigt- een nieuw podium gegeven op de site. Hopelijk inspireren we hiermee bedrijven en ontwikkelaars om nog betere, mooiere, rijkere, gebruiksvriendelijke en vereenvoudigende toepassingen te maken.
Verder zullen we ook artikels verspreiden via alle mogelijke kanalen (klassieke media maar ook de sociale media als Facebook en Twitter) over toepassingen van de eID, zoals het aanvragen van een (Vlaamse) bouwvergunning, het gebruik van het token, het kopen van een busabonnement, het plannen van studentenarbeid, de eID als klantenkaart en dergelijke meer.
De campagne geeft trouwens ook heel wat praktische informatie mee zoals belangrijke info rond DOCstop en de KidsID
Vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen, Joëlle Milquet, benadrukt in dat verband het belang om elk verlies of diefstal van de eID onmiddellijk te melden aan DOC STOP. Wanneer uw eID in “verkeerde handen” terechtkomt, kan dat immers vervelende gevolgen hebben. DOC STOP is een gratis telefoonnummer (00800 2123 2123), wereldwijd beschikbaar, waar u het verlies of de diefstal van uw identiteitsdocument kan melden, en dit 7 dagen op 7, 24/24u. Na een controle van uw identiteit, wordt dan het identiteitsdocument (eID of paspoort) geblokkeerd.
Ook wijst de minister nog eens op het belang om tijdig een Kids-ID aan te vragen, een geldig reisdocument (voor Europa en enkele andere landen) voor kinderen jonger dan 12 jaar. Ze kost 6 euro (gemeentaksen uitgezonderd), is 3 jaar geldig en heeft een leveringstermijn van 3 weken. De spoedprocedure is veel duurder en varieert tussen 109 en 174 euro.”
De campagne eindigt nooit want we hopen dat in de komende maanden massaal veel nieuwe toepassingen worden gebouwd en worden geregistreerd. Zodat we de interactieve kaart kunnen laten groeien.
Klik hier om de e-ID-presentatie te bekijken