Laat ze spelen
04-08-2011
Een beslissing van de rechtbank zorgde er midden juli voor dat kinderopvangcentrum Pietje Pek uit Brugge na een klacht van een buur moet verhuizen. De problematiek is niet nieuw. Niet iedereen lijkt het geluid van spelende kinderen charmant te vinden. Sinds enkele jaren krijgen jeugddiensten en rechtbanken steeds meer klachten van buurtbewoners. Reeds in het voorjaar, en los van de recente mediaheisa, nam Vlaams volksvertegenwoordiger en burgemeester van Zoersel Katrien Schryvers daarom het initiatief tot een resolutie. Daarin pleit ze onomwonden voor meer verdraagzaamheid. Toch heeft ze bedenkingen bij de juridische haalbaarheid van het initiatief van Open VLD om voortaan bij decreet te bepalen dat kinderspel niet langer als overlast kan worden gecategoriseerd.
“Kinderen hebben recht op spel én op speelruimte,” zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Katrien Schryvers, “deze rechten zijn verankerd in het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind en het is onze taak om ze te beschermen. Spelen is niet alleen van belang voor de persoonlijkheidsontwikkeling van kinderen, het is ook een schitterend middel om de sociale cohesie in wijken en buurten te bevorderen. Dat spelende kinderen ook roepen, zingen, schreeuwen, … en dus geluid maken, is onvermijdelijk. Dat mag echter geen reden zijn om kinderen het buiten spelen te verhinderen. Integendeel, we moeten buitenspelen stimuleren,” aldus Schryvers.
Daarom vroeg Schryvers de Vlaamse regering door middel van een resolutie om een sensibiliseringscampagne op te zetten om verdraagzaamheid ten aanzien van spelende kinderen te vergroten. De gemeenten moeten op hun beurt, en in overleg met de brede jeugdsector, inzetten op veilige speelruimte voor kinderen. “We kozen voor een resolutie, omdat er nogal wat vragen zijn bij de juridische haalbaarheid van een decretaal initiatief,” licht Katrien Schryvers toe. Scholen, kinderdagverblijven, … vallen immers niet onder de Vlaremregelgeving. Wanneer ‘overlast’ veroorzaakt door spelende kinderen zou worden opgenomen, is het probleem wellicht dus niet opgelost. Komt daarbij dat dit een rechter er niet per definitie van weerhoudt uitspraak te doen in het kader van overmatige burenhinder (burgerlijk wetboek art. 544).
Strikt juridisch blijkt het dus heel moeilijk om ervoor te zorgen dat het geluid van spelende kinderen niet meer als overlast kan worden bestempeld. Vonnissen die het spelen van kinderen verbieden, zijn m.a.w. zeker rechtsgeldig. Dat dergelijke vonnissen geen goede zaak zijn voor onze samenleving in zijn geheel en onze kinderen in het bijzonder, staat evenwel buiten discussie.
Katrien Schryvers kijkt dan ook met belangstelling uit naar het voorstel van decreet dat Open VLD zal voorleggen, en hoopt dat het om meer zal gaan dan een mediastunt.