Laagopgeleiden en 50-plussers doen amper beroep op loopbaanbegeleiding
15-04-2013
De cijfers geven aan dat slechts 10,7% van de begeleidingen door 50-plussers en 11,2% door laaggeschoolden wordt gevolgd. In verhouding tot hun aandeel op de arbeidsmarkt – respectievelijk 24,7% en 18,4% - is dit weinig. Voor Laurys is het net van groot belang dat kansengroepen meer loopbaanbegeleiding gaan volgen. Dit kan hen nieuwe inzichten geven in zichzelf en hun werkloopbaan. In het kader van langer werken vormt loopbaanbegeleiding voor 50-plussers een grote meerwaarde. “We moeten beide kansengroepen meer sensibiliseren opdat zij in de toekomst meer beroep zullen doen op begeleiding”, aldus Laurys.
De Vlaamse vrouwen daarentegen maken in verhouding tot hun aandeel op de arbeidsmarkt zeer gretig gebruik van loopbaanbegeleiding. Hoewel slechts 45,9% van de werkenden vrouwen zijn, is hun aandeel in de loopbaanbegeleiding liefst 67%.
Kansengroepen in loopbaanbegeleidingen (2012)
Kansengroep
Aandeel in loopbaanbegeleiding
Aandeel in Vlaamse beroepsbevolking
Arbeidsgehandicapt
7,48 %
5,8 %
50-plus
10,76 %
24,7 %
Allochtoon
4,26 %
4,4 %
Vrouw
67,08 %
45,9 %
Laaggeschoold
11,24 %
18,4 %
Nieuw systeem, nieuwe drempel?
De loopbaanbegeleidingscentra zijn nog tot juli gebonden aan quota waarbij zij minstens 50% van hun loopbaanbegeleidingen aan kansengroepen moeten geven. Vanaf juli zal dit quotum wegvallen. “We zullen alert moeten blijven opdat de kansengroepen onder het nieuwe systeem niet achteruit wordt gesteld.” Volgens minister Muyters komen de meeste vragen voor loopbaanbegeleidingen echter niet van laaggeschoolden, maar eerder van hooggeschoolden. De cijfers ontkennen dit niet, maar voor Laurys vormt dit net de kern van het probleem: “Laaggeschoolden hebben het meeste nood aan begeleiding. Zij durven echter de stap naar begeleiding vaak niet zetten.” Naar aanleiding van een mondelinge vraag van Laurys zou Muyters een stimuleringspremie overwegen om centra te blijven aanmoedigen kansengroepen te begeleiden. De toekomst moet uitwijzen of dit een correcte aanpak van het probleem is.
De begeleiding zal ook niet meer kosteloos zijn. De werkende zal een loopbaancheque van €40 moeten aanschaffen. Hiermee kan deze terecht bij een loopbaanbegeleidingscentrum dat hiervoor gemandateerd is. “Laat ons hopen dat het wegvallen van de quota voor kansengroepen en de kostprijs geen te hoge drempels zullen vormen”, besluit Jan Laurys.