Kwaliteit en veiligheid ook voor studentenkamers van belang
Even belangrijk als het vinden van een kot, is het vinden van een veilig en leefbaar kot. Dat een woning of een kamer voldoet aan de decretale vereisten en normen, kan blijken uit een conformiteitsattest. Zo’n attest is nergens verplicht voor het verhuren van zelfstandige woningen, maar enkele gemeenten (Eeklo, Kasterlee, Roeselare en Zelzate) legden deze verplichting op voor het verhuren van kamers. “In andere steden en gemeenten kunnen huurders, zoals studenten, er wel naar vragen bij de huisbaas,” benadrukt Vlaams volksvertegenwoordiger Schryvers, “Een aanrader, want zo kunnen ze er zeker van zijn dat de woning of kamer aan de voorgeschreven (veiligheids)regels voldoet.”
Dit laatste is niet altijd het geval, dat bleek uit cijfers van Vlaams minister van Wonen Homans in antwoord op een parlementaire vraag van Schryvers. Zo werden de voorbije twee jaar niet minder dan 801 kamers ongeschikt en/of onbewoonbaar verklaard. “Wat daarin verontrust, zijn de enorme verschillen tussen de verschillende studentensteden,” aldus Schryvers, “Die duiden erop dat er niet overal in dezelfde mate wordt gecontroleerd.”
Tabel: aantal kamers dat onbewoond en/of ongeschikt werd verklaard
Stad
2013
2014
Antwerpen
0
25
Gent
446
109
Hasselt
0
57
Leuven
80
84
Dat er in Gent zoveel kamers ongeschikt en/of onbewoonbaar werden verklaard, is het gevolg van een grootschalige screening door stedelijke woningcontroleurs in samenwerking met de brandweer. “Waarschijnlijk zijn er in de andere studentensteden, waar veel minder gecontroleerd wordt, dus veel meer kamers die niet voldoen aan de vereisten,” vreest Schryvers.
Tijdens de commissievergadering van 22 januari ll. drong Schryvers er bij de minister op aan om hieromtrent maatregelen te nemen en de lokale besturen aan te zetten tot meer en betere controles. De minister antwoordde dat er nog dit jaar gezocht zou worden naar mogelijkheden om de lokale, regionale en federale veiligheidsnormen beter op elkaar af te stemmen en zodoende een uniforme aanpak te bekomen.
“Het idee van de minister om het conformiteitsattest betalend te maken om zo de kosten voor de inspecties enigszins te compenseren, baart me echter zorgen,” aldus Schryvers. Zij vreest dat uiteindelijk de huurder – in dit geval de student of zijn ouders – de rekening gepresenteerd zal krijgen, terwijl het toch de plicht is van de verhuurder om de woning conform de voorgeschreven normen aan te bieden.