Kunnen leerkrachten in de toekomst nog gebruik maken van loopbaanonderbreking?
23-04-2013
Federaal minister van Werk De Coninck wil op korte termijn de loopbaanonderbreking voor ambtenaren en personeelsleden in het onderwijs terugbrengen tot maximum één jaar. Vlaams parlementslid Jos De Meyer vroeg minister Smet van Onderwijs of over deze materie al overleg geweest is met zijn federale collega, want een aanpassing van de regelgeving zou zeer ingrijpende effecten kunnen hebben.
Op dit ogenblik zijn de mogelijkheden tot loopbaanonderbreking voor leraren immers veel ruimer, en ze worden vooral gebruikt om als oudere leraar deeltijds aan de slag te blijven, en om in bepaalde periodes van de carrière de combinatie van werk en gezin gemakkelijker te maken.
Een inperking van de loopbaanonderbreking zou financieel nadelig kunnen zijn voor het Vlaamse onderwijs, als oudere leraars verplicht voltijds aan de slag zouden moeten blijven. Het zou ook ingaan tegen de tendens om langer, maar lichter te werken.
Het is absoluut noodzakelijk om te zorgen voor duidelijke afspraken zodat de federale en de Vlaamse regelgeving elkaar niet tegenspreken, vindt De Meyer, die aangeeft dat het probleem niet mag onderschat worden. Er bestaan immers nu al ongerijmdheden. Een voorbeeld? Een leraar van 53 jaar die in deeltijdse loopbaanonderbreking is, kan bv twee weken loopbaanonderbreking nemen voor palliatieve zorg. Volgens de Vlaamse omzendbrief over loopbaanonderbreking is dat personeelslid verplicht om na die twee weken weer in zijn of haar opdracht weer deeltijds op te nemen, maar de federale RVA weigert de toestemming daarvoor, omdat de leeftijdsvoorwaarde ondertussen is opgetrokken tot 55 jaar. De betrokkene moet dus weer voltijds aan de slag, zelfs al is het midden in het schooljaar en al zijn er misschien zelfs al andere mensen benoemd in het deel van de opdracht waarvoor het personeelslid loopbaanonderbreking had genomen…en zelfs al màg het niet van de Vlaamse regelgeving.