Kunnen elektrische fietsen verkeersknoop ontwarren?
22-10-2011
Slechts 30% van Brusselse fietsers zijn vrouwen
Brussel moet het gebruik van elektrische tweewielers stimuleren. Dat stelt Brusselse CD&V-fractievoorzitter Brigitte De Pauw. Ze zal hierover binnenkort de bevoegde staatssecretaris van Mobiliteit ook interpelleren.
"Dat ons gewest met een mobiliteitsprobleem kampt, ondervinden we bijna dagelijks. Het Iris 2-plan probeert op ambitieuze wijze hierop een antwoord te formuleren. Het op duurzame wijze terugdringen van het aantal afgelegde kilometers autoverkeer met 20% tegen 2018, zal één van de grootste uitdagingen zijn. We moeten hierbij alle alternatieven voor het gebruik van de personenwagen onderzoeken.", aldus De Pauw.
Zo stelt Brigitte De Pauw voor na te denken over aanmoedingsmaatregelen zodat mensen de wagen ruilen voor een elektrische scooter: "De elektrische scooter biedt een aantal voordelen waarvan de kleinere omvang het belangrijkste is. Scooters nemen minder plaats in op de openbare weg. Als ze rijden, is er minder plaats nodig - zowel in de lengte als in de breedte - en als ze geparkeerd staan, nemen ze eveneens aanzienlijk minder plaats in beslag dan een personenwagen. Momenteel nemen wagens nog te veel plaats in de stad in. Als we inzetten op kleinere vervoersmiddelen, kunnen we gemakkelijker het aantal parkeerplaatsen voor wagens - momenteel maar liefst 293.000 - terugdringen ten behoeve van een betere levenskwaliteit in ons gewest."
De nieuwe technologieën inzake elektrische scooters kunnen daarenboven het milieubelastend karakter van de scooter sterk reduceren. In China en andere Aziatische landen met grote steden hebben ze dit al een tijdje door. Door het massaal gebruik van elektrische scooters wordt een volledige standstill van het verkeer vermeden en wordt de luchtvervuiling beperkt.
Daarnaast pleit De Pauw voor elektrische villo's: "Waarom zouden we de villo's niet uitrusten met een elektrisch aandrijfsysteem dat gebruikt kan worden om de hellingen van ons gewest te helpen bedwingen? Want hoe je het draait of keert, het reliëf blijft één van de hoofdobstakels om op de fiets te springen. Bovendien verdwijnt dit obstakel uiteraard niet, zelfs wanneer er overal aparte fietspaden zouden liggen."
Tenslotte wijst De Pauw er nog op dat het aandeel vrouwen onder de fietsers in Brussel te laag ligt: "We zitten op een verhouding van 70% mannen - 30% vrouwen. Ook al is dat bij Villo al iets beter met een 60-40-verhouding, toch moeten we hier iets aan doen. Ik roep dan ook de bevoegde staatssecretaris op hiervan een prioriteit te maken. Gezien hij ook bevoegd is voor Gelijke Kansen in het Brussels gewest, zou dit geen probleem mogen zijn."