Kruispuntbank Ondernemingen niet up-to-date: meer dan 7% van de gegevens klopt niet
02-12-2010
Vlaams Volksvertegenwoordiger Martine Fournier roept de verantwoordelijken van de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) op om de gegevens van hun databank beter te controleren en up-to-date te houden. Bij het aanschrijven van de 2960 zelfstandige ondernemers in Menen bleek dat meer dan 7 procent van de gegevens fout waren.
De gemeentebesturen kunnen gegevens opvragen uit de databank. De stad Menen maakte daarvan gebruik om te kunnen starten met een online ondernemersdatabank. Om deze promotie extra kracht bij te zetten stuurde de gemeente alle ondernemingen een brief. Van de 2960 verstuurde brieven kwamen er 210 terug. Dit is 7,1 procent. Sommige fouten zijn opmerkelijk te noemen. Zo bevat de databank de Menense dancing “Peter Pan” die werd gesloten in de jaren zeventig, een grote handelszaak in behangpapier die failliet ging in 1980 en een schoenwinkel die al meer dan 15 jaar vervangen is door een groentewinkel.
Een stadsbestuur met de ambitie om een ernstig lokaal economiebeleid te voeren, moet kunnen beschikken over accurate gegevens. Dat is nu overduidelijk niet het geval. Zeven procent foutenmarge is onaanvaardbaar voor Martine Fournier: “Opvallend is dat het hoofdzakelijk gaat over bedrijven die reeds lang zijn verhuisd, stopgezet door de ondernemer of in faling gegaan. Het probleem stelt zich niet alleen ten aanzien van de bedrijven die enige tijd bezig zijn, ook bij de lijsten met starters zijn er problemen.” Toen het stadsbestuur van Menen de starters wou aanschrijven, bleek dat van de 250 adressen er 20 terug kwamen. Dit betekent een foutenpercentage van 8 procent. Het is wel moeilijker te achterhalen waarom deze adressen fout zijn.
Het grootste probleem is volgens Fournier dat er geen mogelijkheid is om correcties door te geven. “De databank gaat er van uit dat hun gegevens correct zijn, dus is aanpassen niet mogelijk. Nochtans zou een lokale verrijking een belangrijke meerwaarde kunnen zijn voor de gemeenten en de hogere overheid. Als de KBO deze gegevens niet wil openstellen, mogen we ten minste verwachten dat informatie die publiek beschikbaar is, zoals faillissementen en sluitingen opgenomen zijn in de databank. Daarnaast moeten adreswijzigingen en stopzettingen gratis zijn, zodat er geen barrières zijn voor ondernemers om informatie door te geven.”