Kris Peeters ziet akkoord van Raad Landbouw als verdere stap in de goede richting
20-03-2013
Deze avond heeft de Raad Landbouw zijn positie bepaald over de hervorming van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Hierdoor kan de onderhandeling met het Europese Parlement nu formeel aangevat worden via trilogen, met het oog op het bereiken van een globaal politiek akkoord tussen alle instellingen eind juni. Minister-president Peeters, tevens bevoegd voor Landbouw, is tevreden dat de Raad Landbouw zich globaal genomen in dezelfde richting oriënteert als het Europese Parlement dat vorige week zijn positie bepaalde. Bovendien is minister-president Peeters bijzonder tevreden dat een toepassing van het volledige GLB op regionaal niveau, waar Vlaanderen sterk voor ijverde, toegelaten is volgens de Raad.
Op expliciete vraag van België heeft de Raad ermee ingestemd dat de lidstaten alle bepalingen van het GLB waarin zij een beleidskeuze dienen te maken, op juiste institutionele niveau mogen toepassen. Voor het eerst werd hiermee het Belgische systeem, waar de regio’s volledig verantwoordelijk zijn voor de toepassing van het GLB, erkend.
Voor wat betreft de directe betalingen, heeft de Raad Landbouw het voorstel van de Commissie om een volledige interne convergentie te realiseren, verworpen. Er werd ingestemd om de lidstaten de flexibiliteit te geven om trager en minder volledig te convergeren, en dit via diverse systemen.
Ook inzake vergroening is de Raad Landbouw van mening dat het voorstel van de Commissie een brug te ver is om een haalbare en koste efficiënte vergroening te realiseren in alle regio’s. Minister-president Peeters acht het positief dat een aantal agromilieumaatregelen mee in rekening kunnen gebracht worden om de vergroening te realiseren.
Inzake marktmaatregelen vraagt de Raad dat de afschaffing van de suikerquota pas in 2017 plaatsvindt in plaats van 2015.
Ook in het kader van de GMO Groenten en fruit werden nog een aantal technische aanpassingen doorgevoerd voor de associaties van telersverenigingen.
“Ik ben opgelucht dat de Raad Landbouw en de Europese Commissie nu eindelijk de Belgische institutionele context voor wat betreft het landbouwbeleid erkennen. In het verleden heeft de Commissie meermaals geweigerd dat Vlaanderen en Wallonië verschillende beleidskeuzes maken, dit probleem is nu van de baan. Globaal is de Raad Landbouw vandaag verder gegaan in de richting die het Europese Parlement reeds was ingeslagen. Een aantal knelpunten zijn nog niet opgelost, maar ik zal tijdens de trilogen alles op alles zetten om ook hiervoor nog een oplossing te vinden,” aldus minister-president Peeters.