Kris Peeters wil met België toetreding tot Europese eenheidsrechtbank voor octrooien
03-12-2014
België is klaar voor deelname aan de zogenaamde Unified Patent Court. Dat is een Europese rechtbank die oordeelt over de validiteit van octrooien (patenten) en namaak beslecht. De creatie van de Unified Patent Court vervolledigt het succesverhaal van het Europees octrooi met eenheidswerking. Dat meldt Vicepremier en minister van werk, economie en consumentenzaken Kris Peeters vandaag op de uitreiking van de Essenscia Innovation Award 2014. Hiermee wil Kris Peeters garanderen dat bedrijven in België ten volle kunnen profiteren van het Europese octrooi met eenheidswerking. Deze aandacht voor het octrooirecht is een fundament van een gezond investerings- en innovatieklimaat.
In de huidige situatie moet de beslechting van octrooigeschillen voor de rechtbanken van verschillende lidstaten gebeuren, wat een risico op tegenstrijdige uitspraken op Europees vlak inhoudt. Deze situatie kan leiden tot rechtsonzekerheid voor ondernemers, wat een belangrijk nadeel kan betekenen voor KMO’s die hun innovaties te gelde willen maken. “Behalve een loonlastenverlaging, is ook dit een versterking van de competitiviteit van onze ondernemingen en is dit van belang voor de werkgelegenheid in eigen land,” aldus Kris Peeters.
“Als er in België alleen maar octrooien worden aangevraagd, zonder dat ze elders in Europa afgedwongen kunnen worden, wordt België minder aantrekkelijk en kunnen ondernemingen op de duur marktaandeel verliezen.”
KMO’s zullen via een lokale Belgische afdeling toegang hebben tot de zgn. Unified Patent Court, De afdeling zal Engels als voertaal hebben, maar ook de drie landstalen gebruiken. Dat betekent dat ondernemers hun verdediging in eigen taal kunnen voeren. De rechtbank komt er in Brussel. Ze zal putten uit een poule van gespecialiseerde rechters uit verschillende lidstaten waaronder ook België. Het betreffende verdrag treedt in werking van zodra 13 lidstaten het hebben bekrachtigd. Op dit moment staat de teller op 6, met inbegrip van België. Naar verwachting is de Unified Patent Court in 2016 een feit.
Meer rechtszekerheid
Een octrooi of patent is een exclusief (uitsluitend) recht tot het industrieel maken of verkopen van een product of anderszins het exploiteren van een uitvinding. Een patent kan door de rechthebbende worden gebruikt als een alleenrecht op een bepaald stuk techniek. Het octrooigerecht dat nu in voorbereiding is, zal bevoegd zijn voor bestaande Europese octrooien en toekomstige ‘unitaire’ octrooien. “Door de invoering van het octrooigerecht wordt het octrooisysteem in bijna heel Europa, en dus ook in België, goedkoper en eenvoudiger, want uniform en berekenbaar,” zegt Vicepremier Peeters.
“Tegenstrijdige uitspraken zijn dan niet meer aan de orde. Het is ook een grote plus dat ondernemers in hun eigen taal bediend zullen worden. Eén van de grootste industriële troeven van België zijn onze brains. Het is dus van het grootste belang de innovaties vanwege onze ondernemingen te beschermen en ze rechtszekerheid te bieden. Zo maken we ze competitiever en houden we ook makkelijker jobs in eigen land. Daar komt bij dat de aantrekkingskracht van België ten aanzien van internationale innovatieve ondernemingen zal vergroten. Het octrooi met eenheidswerking is ook goed nieuws voor de nieuwe samenwerkingsvormingen in de ‘industrie van de toekomst’. Daar zien we dat bedrijven onderling competenties samenleggen en de samenwerking aangaan met kennis- en onderzoeksinstellingen en met de overheid.”