Kris Peeters verheugd over opwaartse trend van de landbouwconjunctuurindex
23-11-2012
Minister-president Peeters, tevens bevoegd voor Landbouw, reageert verheugd over de opwaartse trend van de landbouwconjunctuurindex. De landbouwconjunctuurindex, waarmee de Vlaamse landbouwadministratie tweemaal per jaar peilt naar de economische schommelingen, het ondernemersvertrouwen en de geplande investeringen in de Vlaamse land- en tuinbouwsector, stijgt voor de tweede maal op rij. In het najaar van 2012 is de landbouwconjunctuurindex voor het eerst sinds begin 2011 terug positief, en tien punten hoger dan zes maanden geleden.
“Ik ben verheugd dat uit de meeste recente landbouwconjunctuurindex blijkt dat de Vlaamse landbouwsector zich hersteld heeft van het crisisjaar 2011. Er zijn duidelijk terug meer landbouwbedrijven die de toekomst met vertrouwen tegemoet zien., aldus Vlaams minister-president Kris Peeters.
De conjunctuurindex voor de gehele landbouw is na twee negatieve rondes terug positief en bedraagt nu +1 (Figuur 1). De landbouw herstelt zich, na het barslechte jaar 2011. Toen werd de varkenssector getroffen door het Duitse dioxineschandaal, hoge voeder- en lage varkensprijzen, de groentetelers door de EHEC-epidemie en veel fruit ging verloren tijdens de hagelstorm half augustus.
Bemoedigend is vooral dat de toekomstverwachtingen, die steevast de motor van de index zijn, sinds de vorige peiling toenemen van -3 naar +14. De tevredenheid over de situatie van het bedrijf (-13) en de economische evolutie van de laatste 6 maanden (-4) blijven in het rood, maar in vergelijking met het begin van dit jaar is de toestand wel een stuk beter.
Nagenoeg alle sectoren gaan er op vooruit
Per sector bekeken valt de sterke score op van de akkerbouwsector van -7 naar +18. Akkerbouw is de meest tevreden sector en heeft positieve toekomstverwachtingen. Alle deelsectoren zitten in de lift (aardappelen, granen en suikerbieten). Ook de vleesveesector scoort sterk van -19 naar +9. De verkoopprijzen van kwaliteitsvlees waren een stuk gunstiger, en er wordt verwacht dat de verkoopprijzen verder gaan stijgen. De varkenssector blijft status quo op +6. Na de dioxinecrisis van 2011 zitten de varkensprijzen vanaf augustus 2012 terug in de lift. De vooruitzichten op korte termijn zijn iets minder gunstig omdat de prijs in de wintermaanden meestal lager ligt.
De melkveesector blijft negatief scoren (-10), alhoewel beter dan zes maanden geleden. De economische evolutie en tevredenheid verslechterden, maar er is toch een licht positieve evolutie door de betere toekomstverwachtingen. Het merendeel van de melkveehouders verwacht in de komende periode een verhoging van de melkprijs.
In vergelijking met de landbouwbedrijven zijn de tuinbouwbedrijven vaak sterk gespecialiseerd en dus kwetsbaarder in geval van een crisis. Groenten in openlucht en sierteelt kennen een licht positieve evolutie. Groenten onder glas gaan er als enige deelsector op achteruit (van -8 naar -10).
De fruitsector stijgt terug boven nul. De kwantitatief minder grote oogst dit jaar heeft een positief effect op de prijsvorming. De fruitkwekers zijn naar de toekomst toe het meest optimistisch van alle sectoren (+32).
Stijgende kosten baren zorgen
Bijna alle landbouwers (93%) geven aan dat de aankoopprijzen van meststoffen, pesticiden en voeders de afgelopen maanden zijn gestegen. Ook de energieprijs is volgens 91% van de respondenten gestegen.
Twee derde van de landbouwers ondervindt belemmeringen. De belangrijkste belemmeringen zijn van financiële aard (38%). De komende 6 maanden plant 29 % van de bedrijfsleiders investeringen. Dat is een daling van 11% tegenover begin 2012. De landbouwers willen vooral investeren in gebouwen (12%) en machinepark (12%). Slechts 1% overweegt een verbreding of diversificatie.
“Ik stel met tevredenheid vast dat de Vlaamse land- en tuinbouwers in de meeste deelsectoren de toekomst ondanks de moeilijke toestand van de algemene economie terug positief inschatten. Daarmee wordt de veerkracht van de sector nogmaals onderstreept. Ik vind het dan ook van uitermate belang dat we ook op Europees niveau de nodige middelen blijven voorzien om een stevig landbouwbeleid te voeren. Onze Europese landbouw- en voedselproductie blijft immers een belangrijke pijler voor onze welvaart.”, aldus minister-president Kris Peeters
Twaalfde enquêteronde
De zesmaandelijkse conjunctuurbarometer werd specifiek ontwikkeld om inzicht te krijgen in de economische schommelingen, het ondernemersvertrouwen en de geplande investeringen van de Vlaamse land- en tuinbouwsector. Dit is het rapport van de twaalfde enquêteronde, gehouden in het najaar van 2012 bij de 750 Vlaamse land- en tuinbouwbedrijven die deel uitmaken van het Vlaams Landbouwmonitoringsnetwerk (LMN). Het rapport is beschikbaar op www.vlaanderen.be/landbouw/studies.