Kris Peeters verheugd over beslissing rond de hervorming Raad van State
27-04-2013
Vlaams minister-president Kris Peeters reageert tevreden op de beslissing die de federale regering gisteren nam in verband met de hervorming van de Raad van State. De federale regering effent daarmee het pad voor een grondige hervorming van de Raad van State, die de Raad meer mogelijkheden moet geven in haar besluitvorming. De minister-president bepleitte reeds geruime tijd een snelle hervorming van de wetgeving op de Raad van State door te voeren en diens bevoegdheden te preciseren.
De afdeling rechtspraak van de Raad van State kan op dit moment enkel overgaan tot schorsing of vernietiging van de beslissing of tot verwerping van het verzoek. Voorbeelden hiervan zijn de vernietiging van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan voor het regionaal bedrijventerrein Meise-Westrode en van het gewestplan voor de aanleg van een ringweg rond Asse om loutere procedureredenen. Op die manier kunnen talrijke belangrijke investeringsprojecten niet gerealiseerd worden, of lopen ze zware vertragingen op.
Het wetsontwerp dat nu in eerste lezing door de federale regering werd goedgekeurd, verruimt aanzienlijk de bevoegdheden. Het wetsontwerp komt ook tegemoet aan een aantal pistes die minister-president Peeters naar voor schoof in zijn nota over de hervorming van de Raad van State. Die nota, gebaseerd op voorstellen van de Commissies Berx en Sauwens, en met als doel investeringsprojecten sneller te realiseren, bevatte vier mogelijkheden om de bevoegdheden van de Raad van State uit te breiden:
De bestuurlijke lus: indien geconstateerd wordt dat de overheid een vormfout heeft begaan, krijgt zij gedurende een bepaalde periode voor de uitspraak van de Raad de mogelijkheid om deze vormfout te herstellen. Dit kan vernietigingen wegens vormfouten voorkomen. Het is een antwoord tav de toegenomen complexiteit en biedt de mogelijkheid aan de Raad ook rechtvaardig aanvoelende uitspraken te doen.
Het toekennen van een schadevergoeding: indien een substantieel vormvereiste werd geschonden, kan de Raad een schadevergoeding toekennen aan een zich benadeeld voelende partij, indien de Raad oordeelt dat het algemeen belang van de beslissing van de overheid primeert.
Het uitbreiden van de mogelijkheid om de gevolgen van een vernietigde beslissing te handhaven tot individuele beslissingen; momenteel is dit enkel mogelijk voor verordeningsbeslissingen.
Het overgaan tot het aanstellen van een bemiddelaar alvorens een definitieve uitspraak te doen.
“Ik ben verheugd dat reeds drie van de vier pistes verwerkt zijn in het federale wetsontwerp. Alleen de toekenning van een schadevergoeding is nog niet opgenomen, daarover worden nog besprekingen gevoerd. Ik hoop dat de federale wetgevende procedure dit jaar rond is, zodat de Raad van State vanaf 2014 over uitgebreidere bevoegdheden beschikt”, aldus minister-president Peeters.