Vice-eersteminister Kris Peeters is tevreden met de aanpassing van het Zomerakkoord waarover de regering vrijdagavond een akkoord bereikte. De aanpassing kwam er na adviezen van de Raad van State en de sociale partners.
Kris Peeters: “De Raad van State en de sociale partners hadden opmerkingen bij verschillende maatregelen van het Zomerakkoord. Met die adviezen wordt nu maximaal rekening gehouden. Het Zomerakkoord kan daardoor met meer rechtszekerheid worden uitgevoerd. Door nu aan de kwaliteit van de maatregelen te werken, vermijden we problemen bij de uitvoering ervan in de toekomst.”
Onbelast bijverdienen
Het Zomerakkoord maakt het mogelijk om tot 6.000 euro per jaar onbelast bij te verdienen met activiteiten in het verenigingsleven, klussen tegenover andere particulieren en met de deeleconomie. De Raad van State en de sociale partners uitten hun bezorgdheid over oneerlijke concurrentie die daardoor zou kunnen ontstaan.
Verschillende aanpassingen werden doorgevoerd om tegemoet te komen aan die bezorgdheid. Het maximaal bedrag dat maandelijks bijverdiend kan worden werd verlaagd van 1.000 euro naar 500 euro. Daarnaast zal wie bijspringt in de zorg aan de kwaliteitsvereisten moeten voldoen die regio's opleggen aan zorg- en rusthuisvoorzieningen.
Ook aan de vraag om overleg te organiseren met de gewesten en gemeenschappen werd tegemoet gekomen. De inwerkingtreding van de maatregel wordt uitgesteld tot eind februari om de nodige tijd te geven voor dat overleg, zodat de deelstaten ruimte hebben om zich voor te bereiden.
Hervorming vennootschapsbelasting
Het advies van de Raad van State rond de hervorming van de vennootschapsbelasting wordt nauwgezet opgevolgd.
De Europese richtlijn tegen belastingontwijking door multinationals (ATAD) wordt al in 2019 ingevoerd. Die maatregel moet op kruissnelheid 1 miljard euro opleveren. Daarnaast wordt ook de toegang tot het Europese register van “Ultimate Beneficial Owner” – wie de uiteindelijke begunstigde is van een juridische constructie – geregeld. Dankzij beide maatregelen sluit ons land weer aan bij de internationale standaarden op vlak van de strijd tegen belastingontwijking.
Om een schending van de Europese moeder-dochterrichtlijn – die een dubbele belasting van dividenden van moeder- en dochterondernemingen tegengaat – te vermijden, zal de regering haar voorstel voorleggen aan de Europese Commissie.
Effectentaks
De Raad van State wees in haar advies op het bestaan van ontsnappingsroutes om de effectentaks te omzeilen. De effectentaks ontlopen wordt moeilijker gemaakt. Ontsnappingsroutes – zoals het overdragen van een persoonlijke effectenrekening naar een rechtspersoon – worden afgesloten en dat zal retroactief van toepassing zijn. Ook wie effecten op rekening omzet naar effecten op naam zal niet langer ontsnappen aan de effectentaks.
Mobiliteitsvergoeding
Met het mobiliteitsvergoeding werd een eerste stap gezet richting een volwaardig mobiliteitsbudget. De regering sprak vrijdag af om ten laatste in januari 2018 een concreet wetsontwerp op tafel te hebben liggen voor het mobiliteitsbudget.