Kris Peeters pleit voor daadkrachtig dierenwelzijnsbeleid
13-02-2014
Vlaams minister-president Kris Peeters heeft vandaag het dierenasiel Animal Trust te Melle bezocht. Tot 1 juli 2014 is dierenwelzijn een federale bevoegdheid, daarna wordt dit in het kader van de 6e staatshervorming een Vlaamse bevoegdheid. Minister-president Kris Peeters wil zich daarom nu reeds, in samenspraak met de actoren op het terrein, vergewissen van de problematieken en de mogelijkheden tot verbetering van het beleid inzake dierenwelzijn.
Dierenwelzijn is een belangrijk maatschappelijk thema, het is een basistaak van de bevoegde overheid om er op toe te zien dat dierenleed tot een absoluut minimum wordt beperkt. Vanaf 1 juli 2014 wordt dierenwelzijn een Vlaamse bevoegdheid. Om deze overgang optimaal te laten verlopen, is het belangrijk de problematiek die er heerst rond het dierenwelzijn van naderbij te bekijken en de mogelijkheden tot verbetering van het te voeren beleid, te verkennen.
“Nu de bevoegdheid dierenwelzijn een Vlaamse bevoegdheid wordt, moet het mogelijk zijn om op Vlaams niveau een totaalbeleid uit te werken, dat op een efficiënte wijze de dierenwelzijnsproblematieken aanpakt”, aldus minister-president Peeters.
Minister-president Peeters heeft er dan ook steeds op aangedrongen om dierenwelzijn over te hevelen naar Vlaanderen, omdat door alle instrumenten te bundelen in het Vlaams beleid een veel efficiënter beleid kan worden gevoerd. Minister-president Peeters is in gesprek met het federale niveau, ter voorbereiding van de bevoegdheidsoverdracht. Er is nu permanent overleg tussen de FOD Volksgezondheid en de diensten van het Vlaams Gewest. De concrete afspraken zullen in een samenwerkingsprotocol worden gegoten.
Momenteel gebeuren de controles op het terrein nog door de federale FOD Volksgezondheid. Vlaanderen zal de controles vanaf 1 juli 2014 intensifiëren, wanneer dit een Vlaamse bevoegdheid wordt. Dierenwelzijn wordt dan ook een zeer belangrijk item voor de volgende Vlaamse regering.
Minister-president Peeters: “Vanuit het huidig Vlaams beleid heb ik – binnen de bevoegdheden die ik heb – al heel wat inspanningen gedaan om het dierenwelzijn te verbeteren: Een nieuw Fokkerijbeleid voor de hondensector om de vererving van gebreken aan te pakken; Onderzoek rond dierenwelzijn bij het Instituut voor Landbouw en Visserijonderzoek (ILVO) in Merelbeke; Ondersteuning van dierenwelzijnsinvesteringen voor landbouwhuisdieren; Oprichting van de Stichting Verwaarloosde Paarden, … . Ik heb er steeds op gestaan om de vinger aan de pols te houden in deze sector.”
Ook werden enkele weken terug vertegenwoordigers uit de hondensector ontvangen op het Kabinet van minister-president Peeters, om te bekijken hoe de uitwassen in deze sector kunnen worden aangepakt, van zodra Vlaanderen bevoegd wordt. Bij de aanwezigen tijdens dit constructief overleg waren onder meer de voorzitter van de vzw Helping Dogs, de voorzitter van de vzw Anti-Broodfok-Actie, en een vertegenwoordiger van het Uitgebreid Honden Platform.
“Ik vind dierenwelzijn een zeer belangrijk thema, daarom wil ik ook zelf zien hoe dit het best gerealiseerd wordt. Ik wil dat Vlaanderen vanaf 1 juli 2014 een daadkrachtig dierenwelzijnsbeleid voert met een doordachte, efficiënte wetgeving die kort wordt opgevolgd, en met een afdwingbare handhaving. Daarom pleit ik er voor dat één van de Vlaamse ministers in de volgende Vlaamse regering in zijn bevoegdheidspakket onder andere expliciet voor ‘Dierenwelzijn’ bevoegd is”, aldus minister-president Peeters.
-----
Animal Trust Melle
Het Dierenasiel Melle vzw Animal Trust werkt met een duidelijk visie, met respect voor de dieren, in samenwerking met onder meer een gedragstherapeut, en zoekt actief naar een juiste adoptant voor de dieren. Dit dierenasiel geldt als voorbeeld voor vele andere asielen: rekening houden met het sanitair aspect, voldoende leefruimte voor de dieren, aandacht voor het sociaal gedag van de dieren, … .