Kris Peeters: “Personen met een ernstige beperking krijgen ándere uitkering.”
1.185 mensen met een beperking zullen hun inschakelingsuitkering verliezen. “Dat klopt,” zegt Vicepremier en Minister van Werk, Economie en Consumentenzaken Kris Peeters, “maar we stellen alles in het werk opdat zij, aansluitend bij hun uitstroom uit het systeem van de inschakelingsuitkering, een ánder type uitkering krijgen. Dit doen we specifiek voor wie het vinden van werk zeer moeilijk is en het dus geen optie is om hen een uitkering te geven die er op gericht is dat ze werk vinden. ”
Inschakelingsuitkering is geen werkloosheidsuitkering
Wie zijn studies heeft beëindigd, maar na twaalf maanden nog geen werk heeft, heeft recht op een inschakelingsuitkering (vroeger: wachtuitkering). Een inschakelingsuitkering verschilt van een werkloosheidsuitkering. Daar heeft een werkloze pas recht op eens hij een bepaalde tijd gewerkt heeft. Tot voor kort stond kon een werkloze zonder beperking in de tijd een inschakelingsuitkering krijgen, zolang die maar kon aantonen dat hij of zij op zoek was naar werk. De regering-Di Rupo besliste in 2011 de maximale looptijd van de uitkering te beperken tot drie jaar. Nu, in 2015, ondervinden uitkeringsgerechtigden die intussen nog geen job hebben gevonden voor het eerst deze beperking: ze verliezen hun inschakelingsuitkering.
Inschakelingsuitkering wordt activeringsmaatregel voor jongeren
De huidige regering stuurt de inschakelingsuitkering vanaf september van dit jaar extra bij. Ze maakt er een activeringsmaatregel van. Tot hun 21ste moeten jongeren een bewijs kunnen voorleggen dat ze een opleiding met vrucht hebben afgerond. “Dat doen we, omdat we weten dat jongeren zonder degelijke opleiding kansloos zijn op de arbeidsmarkt. We willen ze dus aanmoedigen om hun opleiding vooral af te maken en ze niet met het vooruitzicht van een inschakelingsuitkering aanmoedigen om hun opleiding mogelijks af te breken,” aldus Vicepremier Kris Peeters.
Mensen met ernstige beperking krijgen andere uitkering
Tot de groep mensen die hun inschakelingsuitkering verliezen behoren 1.185 mensen met een ernstige handicap die omwille van hun handicap (66% en meer) heel moeilijk werk kunnen vinden. Mensen met een beperking komen in aanmerking voor een verlenging van hun inschakelingsuitkering met twee jaar als ze minstens voor 33% arbeidsongeschikt zijn. Zij kunnen aanspraak maken op een MMPP-statuut (medische, fysieke of psychische beperking).
Een tweede voorwaarde luidt dat ze moeten meewerken aan een begeleidingstraject van de regionale arbeidsbemiddelingsdienst. “Die tweede voorwaarde ligt zeer moeilijk voor de mensen met een zware handicap,” zegt Vicepremier Kris Peeters. Om die reden komt deze groep dus niet in aanmerking voor een verlenging van de inschakelingsuitkering binnen het MMPP-statuut. “Dat betekent uiteraard niet dat we die mensen zonder inkomen zetten. Zij hebben recht op een vervangingsinkomen en op een integratie-uitkering.”
Vicepremier Peeters benadrukt dat er tijdig een overzicht beschikbaar was van het aantal mensen in deze situatie.