Burn-outs zijn een groeiend menselijk en maatschappelijk probleem. Meer dan 120.000 mensen zitten langer dan een jaar ziek thuis, waarvan een aanzienlijk deel met een burn-out. Minister van Werk Kris Peeters wil het aantal burn-outs terugdringen door de bestaande maatregelen uit te breiden met stress-en-burn-out-coaches en met het recht op de-connectie.
Kris Peeters: “Het aanpakken van burn-outs is een van de grote uitdagingen van deze tijd. We hebben het allemaal druk, zowel thuis als op het werk. Het evenwicht tussen werk en privé vinden en behouden is moeilijk. Mensen weten niet wat eerst te doen, ze verliezen de controle, en daarmee ook hun bevlogenheid. En voor ze het weten, zitten ze ziek thuis. Het vermijden en oplossen van burn-outs vergt een allesomvattende aanpak.”
Hoe pakken we dat aan?
Stress- en burn-out-coaches
Kris Peeters: “Deze coaches hebben de nodige kennis van de sector. Zij kunnen niet alleen werknemers met spanningsklachten begeleiden, maar ook en vooral preventief werken door een dreigende burn-out tijdig te herkennen en te voorkomen. Hiervoor moeten zij uiteraard samenwerken met de bestaande structuren binnen de ondernemingen, zoals het comité voor preventie en bescherming op het werk, en de preventieadviseurs.”
Recht op de-connectie
Kris Peeters: “Ik wil meer instrumenten aanbieden om het evenwicht tussen werk en privé verder te herstellen. Daarom wil ik bekijken of we het Franse voorbeeld kunnen volgen, door aan ondernemingen te vragen om afspraken te maken over recht op de-connectie. Daardoor krijgen werknemers meer duidelijkheid over de vraag of zij buiten het werk ook werkmails moeten beantwoorden of bereikbaar moeten zijn voor hun baas.”