Komt er dan toch nog een Brexitakkoord? Gisteren bereikten de Britse premier Johnson en de Europese Commissie een akkoord. Nu moet het Britse Lagerhuis nog zijn fiat geven. Verwerpt het Lagerhuis het akkoord, dan moet er opnieuw uitstel komen van de Brexit of een chaotisch vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU op 31 oktober.
Kris Peeters: "Een akkoord is belangrijk voor de zekerheid van onze bedrijven en de jobs," hamert Europees parlementslid Kris Peeters, "Ik hoop dat men zich in het Lagerhuis bewust is van zijn verantwoordelijkheid.'
Belang voor werkgelegenheid en economie
"Vanuit zowel de EU als ons land blijven we hopen op een akkoord", zegt Kris Peeters. "Als de Britten straks de EU verlaten zonder deal, dreigen in België 42.000 jobs en 2,4 procent groei verloren te gaan." In de Belgische drankensector gaat het om 4.500 banen, of 1 op de 20. In de textielbedrijven gaat het om 1 op de 7 jobs, of 3.440 banen. In de administratieve diensten verdwijnen 4.300 banen. In de Belgische petrochemische en farma-industrie zou 1,3 miljard euro aan toegevoegde waarde in rook opgaan.
De grens tussen Noord-Ierland en de Republiek Ierland
Het beheer van de grens tussen Noord-Ierland en de Republiek Ierland via de zogenaamde 'backstop-regeling' bleef lang het grootste struikelblok. De EU wil niet dat goederen zonder grenscontrole van het VK via Noord-Ierland naar de EU worden verscheept, want door een gebrek aan grenscontroles zou er gemakkelijk belastingsfraude kunnen ontstaan. Tegelijk moet het vrij verkeer van personen tussen beide delen van Ierland openblijven, om het vredesproces in Noord-Ierland te vrijwaren.
De Europese Unie was de ideale oplossing om beide vragen te combineren. Daarvoor moest in het Brexitakkoord een nieuwe oplossing gevonden worden. De grote doorbraak is er gekomen toen Johnson instemde met een EU-eis voor een enkelvoudige douane- en regelgevingsgrens die effectief in de Ierse Zee zou worden geplaatst. In feite is dit een terugkeer naar een soortgelijke regeling waarvan May had verklaard dat geen enkele Britse premier kon aanvaarden.
In ruil daarvoor stemde de 27 lidstaten van de EU in met een mechanisme dat de gezamenlijke regering in Noord-Ierland de mogelijkheid zou geven om te stemmen om de nieuwe backstopregeling te verlaten. De vraagt blijft echter of dit voorstel ook voor de Britse Unionisten (DUP) voldoende zal zijn. Premier Johnson heeft deze fractie nodig om een meerderheid te behalen. De stemming in het Lagerhuis vindt uitzonderlijk morgen, op een zaterdag plaats.
Nieuw Brexit-akkoord is rond. De vraag blijft of het de steun krijgt in het Brits Lagerhuis op zaterdag.
— Kris Peeters (@peeters_kris1) October 17, 2019