Kris Peeters ondersteunt groei en internationalisering van 500 KMO’s met loonkostenverlaging
01-04-2014
De Vlaamse regering heeft , op voorstel van minister-president Kris Peeters, kennis genomen van de voorwaarden voor de lancering van de maatregel “Aanwervingspremie”. Vlaams minister-president Kris Peeters, tevens bevoegd voor economie, stelt 10 miljoen euro ter beschikking om de aanwerving van strategische functies bij groeiende en internationaliserende bedrijven (de zogenaamde ‘gazellen’) te ondersteunen. De maatregel focust op de aanwerving van ‘exportmanagers’ en ‘managers organisatie en groei’. Dit moet de bedrijven wapenen in hun duurzame, internationale groei.
Minister-president Peeters engageerde zich in het kader van het competitiviteits- en tewerkstellingspact tot de uitvoering van deze maatregel. Met het voorziene budget van 10 miljoen euro kunnen 500 KMO’s ondersteund worden. Op 20 december 2013 had de Vlaamse regering reeds beslist om deze maatregel breder in te zetten, en extra budget te voorzien. Ondertussen is de maatregel operationeel uitgewerkt, en vanaf 1 april 2014 kunnen aanvragen ingediend worden.
Vlaanderen wil sterk inzetten op het vervullen van haar engagementen binnen het competitiviteits- en terwerkstellingspact. De belangrijkste doelstellingen zijn het verbeteren van de exportvraag door het verminderen van de loonkosten en de energiekosten voor bedrijven, het behoud en versterken van de overheidsinvesteringen in bedrijven, en het stimuleren van investeringen in en door de bedrijven.
Een van de loonkostenverlagende maatregelen waartoe werd beslist, zijn de aanwervingspremies voor strategische functies. Om KMO’s te ondersteunen heeft het Agentschap Ondernemen de voorbije jaren ervaringen opgedaan met het verstrekken van aanwervingspremies voor export- en kennismanagers in KMO’s. De ondernemingen ontvangen een premie van 50% van het brutoloon, beperkt tot 20.000 euro voor één jaar, voor het invullen van de strategische functies. In totaal werden de afgelopen jaren reeds 110 KMO’s ondersteund met deze maatregel.
Binnen het competitiviteits- en tewerkstellingspact is afgesproken om deze maatregel breder in te zetten, en het budget uit te breiden. Het is de bedoeling om voor eind 2015 reeds 500 KMO’s te bereiken met deze nieuwe maatregel. Deze maatregel is complementair aan het bestaande instrumentarium, meer bepaald met de kmo-portefeuille. Zowel de aanwervingspremies als de kmo-portefeuille richten zich op dezelfde doelgroep van kmo’s en hebben tot doel het strategisch denken van de ondernemingen te versterken.
Minister-president Kris Peeters: “Behalve een structurele lastenverlaging is er ook nood aan gerichte lastenverlagingen. Met deze maatregel wil Vlaanderen de groeikansen van de eigen toekomstgerichte KMO’s versterken en ondersteunen. Het gazellebeleid is één van de speerpuntacties van ‘Vlaanderen in Actie’. De voorbije jaren werd reeds hard gewerkt om dit beleid op poten te zetten. Deze maatregel moet de groeibedrijven, die internationale ambitie hebben bijkomend versterken.”
10mio euro voor 500 KMO’s
Concreet wordt er 10mio euro budget uitgetrokken om bij 500 KMO’s een tussenkomst te voorzien in de loonkost van een nieuw aan te werven kennismanager. De premie bedraagt 50% van de personeelskost gedurende maximum 1 jaar, en kan niet hoger zijn dan 20.000 euro. De minimaal subsidiabele termijn bedraagt 6 maanden.
Minister-president Kris Peeters: “Zodra bedrijven ertoe besluiten te exporteren en buitenlandse markten te betreden, ondervinden ze de internationale concurrentie. Ze worden geconfronteerd met een fors breder concurrentieveld, internationaal professionele spelers die beschikken over een uitgekiende strategie, dito marketingplannen en -instrumenten. Bij gebrek daaraan worden Vlaamse KMO’s in deze context soms opgezadeld met een concurrentienadeel.”
Om zich voldoende te wapenen, is het van essentieel belang dat bedrijven zich beraden over hun strategie en een strategisch plan opstellen. Om de bedrijven hierbij te ondersteunen wil de Vlaamse regering hen aanmoedigen om hun interne capaciteit te versterken met een ervaren kennismanager internationaal ondernemen. De aan te werven kennismanager dient zich toe te leggen op het vormgeven van de verdere organisatie en groei van de onderneming, of op de internationalisering van het bedrijf. Louter uitvoerende functies die tot de dagelijkse exploitatie van een onderneming behoren, zijn niet mogelijk. De nieuwe medewerker moet een goede opleiding genoten hebben en/of de nodige ervaring kunnen voorleggen, en moet duidelijk nieuwe marktsegmenten helpen aanboren voor de onderneming.
Door het toekennen van een aanwervingspremie biedt de Vlaamse overheid een financiële hefboom aan bedrijven, om zich strategisch te versterken en om de uitdagingen aan te kunnen. Bovendien ondersteunt zij op deze wijze de Vlaamse KMO’s bij het uittekenen van hun internationale groei.
Deze maatregel richt zich naar groeiende, internationaliserende KMO’s, die gelegen zijn in het Vlaams Gewest. Specifieke communicatie-inspanningen zullen gedaan worden om ook kleine ondernemingen te bereiken met deze maatregel.
De maatregel focust op 2 strategische profielen
De aanwerving van een exportmanager
De hoofdopdracht van een kennismanager internationaal ondernemen is onder meer het binnenhalen en versterken van de kennis van (nieuwe) exportmarkten, het opstellen van strategische marketingstrategieën en -plannen, of het maken van een SWOT-analyse.
De aanwerving van een manager organisatie en groei
Dit type profiel is o.a. verantwoordelijk voor de doorlichting van de bedrijfsstructuur, en doet voorstellen voor verbetering van deze structuur in het licht van de effectieve groei en de groeimogelijkheden van het bedrijf. Daarbij kunnen alle onderdelen van het bedrijf aan bod komen (IT, opzetten van een intern kennisbeheersysteem, businessmodelinnovatie, HR, strategievorming, organisatiecultuur, productie, niet-technologische innovaties, …).
Alle informatie: www.agentschapondernemen.be/aanwervingspremie