Kris Peeters haalt maximale uit concurrentiepact
17-12-2013
Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) vindt dat de verschillende regeringen met het concurrentiepact significante stappen hebben gezet om de loonkosthandicap met onze buurlanden aan te pakken. "Als we alles optellen is toch een belangrijke stap gezet", zei hij dinsdag in De Ochtend op Radio 1. "We hebben het maximale eruit gehaald." De Vlaamse regering trekt zeven jaar lang 125 miljoen euro uit om de loonlasten voor bedrijven te verlagen. De maatregel gaat in zodra Vlaanderen de nodige bevoegdheden krijgt via de staatshervorming, halfweg 2014. Focus ligt op jonge werknemers tot 30 jaar en 55-plussers. De Vlaamse regering zet dus het leeuwenaandeel van de competitiviteitsenveloppe in op lastenverlaging.
Over de precieze aanwending wil de Vlaamse regering nog overleg met de sociale partners. "We gaan ervan uit dat, wanneer we zouden kunnen afronden, er voor jongeren onder de dertig geen werkgeversbijdragen meer betaald worden in Vlaanderen. Of hetzelfde kan gezegd worden voor 55-plussers", aldus Peeters. "Maar we moeten dus nog overleggen met de sociale partners en de federale regering. Zij bepalen mee over de meest geschikte manier waarop we deze bijkomende lastenverlaging kunnen inzetten."
Dat overleg is voor de Vlaamse regering belangrijk. Peeters hoopt dan ook dat de verschillende werkgeversorganisaties "dit als een positieve maatregel zullen duiden". Volgens de CD&V'er haalde zijn regering met de maatregelen - in totaal 166 miljoen euro - het onderste uit de kan. "Het is steeds zoeken naar een evenwicht tussen de verschillende opdrachten, zoals de begroting op koers houden en toch extra inspanningen doen", klonk het. "Natuurlijk is het niet zo dat nu alles is opgelost", erkende Peeters nog. "Er zijn nog zorgpunten en stappen die gezet kunnen worden. Ook de volgende regeringen kunnen de inspanningen nog versterken waar mogelijk." Minister-president Kris Peeters wees er tenslotte op dat wat hem betreft de ontwrichte zone Limburg extra aandacht verdient op het vlak van lagere lasten. "Duid je ook in de rest van Vlaanderen nog veel ontwrichte zones aan, dan dreigt immers concurrentievervalsing in de regio".