Kris Peeters bepleit bij EU oorsprongsetikettering die exportpositie versterkt
07-05-2015
Verplichte oorsprongsetikettering op verwerkte vleeswaren en zuivelproducten is geen goede zaak, vinden zowel de partners in het ketenoverleg als Vicepremier en minister van Werk, Economie en Consumentenzaken Kris Peeters. “Verplichte oorsprongsetikettering kan misbruikt worden om gelijkaardige producten uit andere lidstaten te verdringen. Dit past niet in een ééngemaakte markt,” aldus Kris Peeters. Hij zal bij Europa aandringen op een vrijwillige oorsprongsetikettering die het marketingpotentieel van een typisch product of productieproces uit een streek net versterkt.
Het plaatje oogt niet vertrouwenwekkend: het inkomen van land- en tuinbouwers is almaar meer afhankelijk van marktbewegingen, de prijzen schommelen sterk, de winstmarges staan onder druk en de onderhandelingspositie van de landbouwsector is zwak. Om de verhoudingen binnen en de samenwerking tussen de schakels van de agro-voedingsketen te versterken, werd in 2009 het Ketenoverleg opgericht.
Vicepremier en Minister van Werk, Economie en Consumentenzaken Kris Peeters overlegde zopas met de actoren van het ketenoverleg. Het ketenoverleg is een sectorinitiatief dat onafhankelijk van de overheid functioneert. Maar overheidsinstanties kunnen afspraken ondersteunen. De Vicepremier overlegde met de partners van het ketenoverleg: Boerenbond, ABS, BEMEFA, COMEOS, FWA, FEVIA, UNIZO die bijeenkomen onder voorzitterschap van Piet Vanthemsche.
Vrijwillige oorsprongsetikettering als marketingpotentieel van een streekproduct
De verplichte oorsprongsetikettering was een belangrijk onderwerp tijdens de bijeenkomst met het ketenoverleg. De delegatie oordeelt dat de verplichte etikettering een bedreiging is voor kleine landen, zoals België, met een exportgerichte voedingsketen.
Vrijwillige oorsprongsetikettering daarentegen kan het marketingpotentieel van een streekproduct of -productieproces net versterken. De etikettering kan de (landbouw)grondstof betreffen, maar ook de verwerking ervan. Benamingen op basis van receptuur moeten behouden kunnen blijven, ook als enkele ingrediënten afkomstig zijn uit andere landen, zoals bv. van toepassing is voor Belgian chocolate. De Belgische voedingssector promoot zelf overigens de kwaliteit, diversiteit en innovatie van haar producten met het merk “Food.be – Small country. Great food.”, onder meer op de wereldtentoonstelling in Milaan.
Samenwerking met en binnen de keten stimuleren
Vicepremier Kris Peeters heeft de FOD Economie toestemming verleend om een samenwerkingsverklaring met het Ketenoverleg uit te werken. Die moet leiden tot de oprichting van een platform binnen de FOD Economie. De agrovoedingsketen, verenigd in het Ketenoverleg, geeft aan alle nuttige informatie te zullen overmaken aan de FOD Economie. De FOD Economie zal op zijn beurt fungeren als officieel kenniscentrum, juridische steun bieden, en garant staan voor actief toezicht op de toepassing van de regelgeving
Voorts initieert de Vicepremier overleg tussen de FOD Economie, de leden van het Ketenoverleg en de gewesten, wat moet leiden tot een erkenning van sectorale brancheorganisaties waarbinnen meer bindende afspraken kunnen gemaakt worden tussen de verschillende schakels van een afzonderlijke sector (vb. rundsvlees, diepvriesgroenten, …), zoals aangegeven in een betreffende Europese Verordening. Dit zal verder worden afgesproken in het Overlegcomité van de federale regering en gewestregeringen.