Krachtlijnen uitgezet van EU Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij
24-10-2012
Vlaams minister-president Peeters, tevens bevoegd voor visserij, is verheugd dat binnen de Europese Raad van Visserijministers vandaag in Luxemburg overeenstemming werd bereikt over de grote krachtlijnen van het nieuwe Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij (EFMZV). Dit Fonds wordt hét instrument voor de verduurzaming van de visserijsector. Minister-president Peeters dringt er op aan dat het fonds effectief operationeel zal zijn begin 2014.
Door dit Fonds blijft ondermeer steun mogelijk aan investeringen in milieuvriendelijke en selectievere vistechnieken, aan investeringen die de klimaatsverandering inperken, of voor productieve investeringen in aquacultuur. Vlaanderen kan haar reeds geleverde inspanningen om de visserijsector te verduurzamen, hierdoor onverkort verder zetten.
Vlaanderen heeft in de voorbije periode met ondersteuning uit het Europees VisserijFonds (2007-2013) reeds volop ingezet op het verduurzamen van haar vloot door het stimuleren van initiatieven i.v.m. aangepaste vistechnieken, energiebesparing, veiligheid, differentiatie in vissoorten, commercialisatie en promotie, ... . Hierbij kwamen zowel projecten betreffende beperking van de visserijcapaciteit, onderzoek en begeleiding, investeringen, proefprojecten, en collectieve acties aan bod. De sector heeft actief ingespeeld op het programma, en eind 2012 is dan ook ongeveer 85% van de beschikbare middelen toegewezen. De EU-Commissie bevestigde dat Vlaanderen hiermee duidelijk bij de besten van de Europese Unie behoort. Minister-president Peeters heeft er dan ook voor gepleit dat het nieuwe Fonds effectief operationeel zal zijn op 1 januari 2014, zodat de overgang naar het nieuwe fonds naadloos kan verlopen.
Door dit Fonds blijft steun mogelijk aan investeringen in milieuvriendelijke en selectievere vistechnieken, aan investeringen op de vloot m.b.t. hygiëne, veiligheid en gezondheid, aan investeringen die de klimaatsverandering inperken, aan proefprojecten, aan jonge reders, aan samenwerkingsvormen tussen vissers en wetenschapslui, aan maatregelen ter bescherming van Natura 2000 gebieden. Dit biedt Vlaanderen ook de mogelijkheid om productieve investeringen voor aquacultuur te ondersteunen.
In het kader van de lopende hervorming van het Europees Visserijbeleid, was ook het financieringsinstrument aan evaluatie en hervorming toe. Ook hier werd een akkoord bereikt, en kan de procedure voor bespreking in het Europees Parlement aangevat worden. Pas na het vastleggen van het Meerjarig Financieel Kader zal echter duidelijk worden hoeveel middelen er voor de visserij in het algemeen, en de Vlaamse sector in het bijzonder, beschikbaar zullen zijn.
“De krachtlijnen van het Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij, die nu zijn uitgezet, bieden ons de kans om ons beleid van verduurzaming, verder te zetten. Ik ben dan ook verheugd dat er vandaag een akkoord werd bereikt over dit Fonds, wat hét instrument voor de verduurzaming van de visserij wordt.
De afgelopen jaren heeft Vlaanderen reeds volop ingezet op het verduurzamen van haar vloot door het stimuleren van initiatieven i.v.m. aangepaste vistechnieken, energiebesparing, veiligheid, differentiatie in vissoorten, en promotie. Ik ben zeer tevreden dat de Europese Commissie heeft benadrukt dat Vlaanderen hiermee reeds bij de besten van de EU behoort”, aldus Vlaams minister-president Peeters.