Kosteloze & kwaliteitsvolle ondersteuning van de Vlaamse precisielandbouw
30-08-2012
Afgelopen maandag, 27 augustus 2012, had Vlaams minister-president Kris Peeters, tevens bevoegd voor landbouw, de eer om aan Prof. em. Josse De Baerdemaeker het ereteken van Officier in de Leopoldsorde uit te reiken. Professor De Baerdemaeker ontving dit ereteken voor zijn verdiensten voor de Vlaamse land- en tuinbouwsector. De professor is ondermeer een excellentie op het gebied van precisielandbouw. De Vlaamse precisielandbouw staat dan ook aan de wereldtop.
Een belangrijke verklaring daarvoor ligt in het ter beschikking stellen van de Flemish Positioning Service (FLEPOS) door de Vlaamse overheid. Flepos is een ICT-dienstverlening van het Agentschap voor Geografische Informatie Vlaanderen (AGIV), waarbij correctiesignalen afkomstig van navigatiesatellieten kosteloos via mobiel internet worden verspreid. Oorspronkelijk was het bedoeld voor landmeters om centimeternauwkeurige positiemetingen uit te voeren. Sinds kort wordt het ook gebruikt door Vlaamse landbouwers. De voordelen zijn van economische en ecologische aard. Door van FLEPOS gebruik te maken wordt automatische machinesturing en precisielandbouw mogelijk. Het logische gevolg is een lager verbruik van brandstof en spuitmiddelen, en een meer efficiënte bemesting.
Vlaams Minister-president Kris Peeters geeft de landbouwsector dan ook de garantie dat de dienstverlening van Flepos de komende jaren kosteloos en kwaliteitsvol blijft. “Flepos is een krachtig voorbeeld van hoe de overheid faciliterend kan optreden ten aanzien van een economische sector. Door het kosteloos en real time aanbieden van de meest accurate informatie, drukken we de kosten voor de boeren, en maken we ons landbouwsysteem performanter en ecologischer”, aldus minister-president Peeters.
Het gebruik van plaatsbepalingsystemen op basis van navigatiesatellieten is een mooi voorbeeld van een geslaagde ICT-integratie in de landbouw. De bekendste satellietnavigatiesystemen (GNSS[1]) zijn het Amerikaanse GPS, het Russische GLONASS en het Europese Galileo dat in opbouw is.
Vlaamse overheid financiert en beheert FLEPOS
Het Agentschap voor Geografische Informatie Vlaanderen (AGIV) heeft FLEPOS in 2002 opgericht. De Vlaamse overheid financiert de opbouw en het beheer van dit netwerk. Via een netwerk van 37 permanent opgestelde GNSS-referentiestations, worden data afkomstig van de navigatiesatellieten verstuurd naar het FLEPOS-controlecentrum waar de data worden gemodelleerd en ter beschikking gesteld aan de gebruikers. Deze correctiedata maken het mogelijk om een centimeternauwkeurige plaatsbepaling uit te voeren op basis van verschillende Global Navigation Satellite Systems (GNSS). FLEPOS is een dienstverlening voor alle gebruikers, zowel binnen als buiten de overheid, waarbij de correctiesignalen kosteloos worden aangeboden. De communicatiekosten via GSM- of GPRS-verbinding zijn wel ten laste van de gebruiker. Het AGIV levert een best effort dienstverlening en streeft ernaar om deze dienstverlening nog te verbeteren.
Van landmeters naar diversiteit van toepassingen
In de beginfase bestonden de gebruikers bijna uitsluitend uit landmeters die grootschalige opmetingen uitvoerden. Deze landmeters waren in dienst van de overheid of voerden metingen uit in opdracht van de overheid. Daarnaast werd FLEPOS ook gebruikt bij het maken van luchtopnames. Vandaag de dag wordt de FLEPOS-dienstverlening steeds meer gebruikt in combinatie met andere toepassingen, in de eerste plaats voor zeer precieze machinesturing bij landbouwtoepassingen, maar ook meer en meer bij infrastructuurwerken, baggerwerken en loodsen van schepen. Eind 2011 gebruikten meer dan 600 systemen FLEPOS op maandelijkse basis en dit gebruik stijgt jaar na jaar. Op piekmomenten maken tot 160 toepassingen op hetzelfde ogenblik gebruik van FLEPOS .
300-tal landbouwtoepassingen verwacht in 2012
Binnen de Vlaamse landbouwsector is het gebruik van FLEPOS sterk in opmars. De voordelen zijn zowel van economische als van ecologische aard. Het gebruik van automatische machinesturing en precisielandbouw, resulteert in een lager verbruik van brandstof en spuitmiddelen. In 2009 werd FLEPOS voor het eerst gebruikt voor landbouwtoepassingen. Eind 2010 waren er al een veertigtal systemen actief in Vlaanderen. In 2011 werd een enquête uitgevoerd naar de behoeften van de dienstenleveranciers en verdelers van landbouwmachines, zodat AGIV hiermee in de verdere ontwikkeling van het FLEPOS-systeem kon rekening houden. Momenteel zijn er al 230 landbouw- en tuinbouwtoepassingen bij AGIV geregistreerd en maken op piekperiodes tijdens het plant- en oogstseizoen meer dan 70 landbouwtoepassingen simultaan gebruik van FLEPOS. Het aandeel van de landbouw is nu één op vier en zal alleen maar stijgen.
Garantie voor kosteloos gebruik van Flepos door de Vlaamse landbouwsector
Hoewel het Waalse GNSS-systeem WALCORS sinds kort aangekondigd heeft dat voor landbouwers de dienstverlening betalend wordt, benadrukt Vlaams Minister-president Kris. Peeters, bevoegd voor landbouw en plattelandsbeleid, dat de FLEPOS-dienstverlening verder kosteloos zal aangeboden worden aan de landbouw via het AGIV. Hij wenst zo de economische en ecologische voordelen voor de landbouw te stimuleren door het aanwenden van deze nieuwe technologie.
Meer informatie:
http://www.agiv.be/ of www.flepos.be
[1] GNSS: Global Navigation Satellite System is een plaatsbepalingssysteem dat gebruik maakt van satellieten die precieze tijdssignalen uitsturen. De bekendste systemen zijn GPS (Verenigde Staten), GLONASS (Rusland), Galileo (Europa) en Beidou-Compass (China).